Netanjahu nema većinu u Knesetu, optužuje Ganca za krađu na izborima

Svet 04. mar 202022:37 > 22:42
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ammar Awad/File Photo

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu nije uspeo da obezbedi većinu poslanika u parlamentu, Knesetu, potrebnu za formiranje vlade, pokazuju skoro konačni rezultati izbora održanih 2. marta.

Time se samo još više produbljuje politički zastoj koji traje već godinu dana, navodi AP uz ocenu da je sve manje izgleda da će Netanjahu izvojevati odlučnu pobedu pred početak suđenja za korupciju.

Netanjahu koji predvodi konzervativni Likud je danas u govoru punom osude priznao da nema podršku da odmah obrazuje novu vladu.

Međutim, on i dalje tvrdi da je pobedio, kritikuje svog glavnog protivnika, lidera saveza partija centra Benija Ganca Plavo i belo i omalovažava savez arapskih partija Zajednička lista, treći po snazi u parlamentu označavajući ga irelevantnim.

„To je ono što je nacija odlučila. Javnost mi je dala više glasova nego bilo kom drugom kandidatu za premijera u istoriji zemlje“, rekao je Netanjahu.

On je optužio Ganca da pokušava da podrije demokratiju i usprotivi se volji javnosti nakon što je izbilo na videlo da će Gancov savez Plavo i belo tražiti da se donese zakon kojim se Netanjahuu zabranjuje da bude premijer zbog predstojećeg suđenja.

„Ganc je izgubio i sada pokušva da ukrade izbore“, rekao je Netnjahu na početku sastanka sa desničarskim partijama koje ga podržavaju preneli su izraelski mediji.

Skoro konačni rezultati izbora pokazuju da Netanjahuov blok u kome su pored desničarskih i verske partije ima 58 poslanika, tri manje od većine u Knesetu sa 120 poslaničkih mesta.

„Volja naroda je jasna. Nacionalni cionistički blok ima 58 mesta. Levičarski cionistički ima 47“, rekao je Netanjahu koji je u tu levicu ubrajao nacionalističku stranku bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana Izrael na dom, ali je izostavio Zajedničku listu izraelskih Arapa koja ima 15 poslanika, više nego ikada.

On je rekao da pristalice te liste napadaju izraelske vojnike i protive se državi Izrael.

Netanjahuu nije pošlo za rukom da posle dve runde izbora u aprilu i septemru obrazuje vladu pa se nadao jasnoj pobedi na novim, trećim izborima za manje od godinu dana.

I mada su rezultati izlaznih anketa predviđali da mu malo nedostaje do većine on je odmah proglasio veliku pobedu.

Današnji skoro konačni rezultati sa preko 99 odsto prebrojanih glasova pokazuju da je njegov Likud osvojio 36 mesta, a Gancov savez Plavo i belo tri manje.

Sa svojim saveznicima Netanjahu nema većinu u parlamentu.