Tuča u turskom parlamentu zbog intervencije u Siriji

Svet 04. mar 202020:31 > 20:35
Podeli:
Izvor: Fonet/AP

Poslanici vlasti i opozicije potukli su se u turskom parlamentu posle napete rasprave o vojnoj umešanosti Turske na severozapadu Sirije.

Video snimci su pokazali da se više desetina poslanika iz stranke predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i glavne opozicione stranke guraju i udaraju dok drugi pokušavaju da spreče tuču.

Tuče su česta pojava u turskom parlamentu. Poslednji sukob je počeo tokom govora Engina Ozkoča, člana opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) koji je ranije na konferenciji za novinare Erdogana nazvao „nečasnim, neshvatljivim, malim i izdajnikom.“

On je optužio Erdogana da šalje tursku decu u rat dok je njegovo potomstvo navodno izbegavalo dugogodišnju vojnu službu.

Izvor : Fonet/AP

Tokom govora pred članovima svoje stranke, Erdogan je ranije optužio opoziciju da je „nečasna i izdajnička“ zbog preispitivanja vojnog učešća Turske u severozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib.

Napetosti rastu posle smrti više od 50 turskih vojnika u Idlibu u proteklih mesec dana, uključujući 33 koji su ubijeni u napadu u četvrtak.

Turska je poslala hiljade vojnika u Siriju kako bi pomogla u sprečavanju ruske ofanzive sirijske vlade da povrati provinciju Idlib i da podrži borce sirijske opozicije.