Višegradska grupa ponudila pomoć Srbiji u zaustavljanju novog talasa migranata

Svet 04. mar. 202015:53 > 15:57
Podeli:
Izvor: Reuters/David W Cerny

Premijeri zemalja članica Višegradske grupe najavili su danas u Pragu da su spremni da pomognu Grčkoj, Severnoj Makedoniji i Srbiji koje su prve na udaru na balkanskoj trasi kako bi se novi izbeglički talas iz Turske zaustavio što južnije.

„Ne sme se ponoviti migracijska kriza iz 2015. godine“, kazao je češki premijer Andrej Babiš na konferenciji za novinare sa premijerima Poljske, Slovačke i Mađarske.

Mađarski premijer Viktor Orban upozorio je da zaštita grčko-turske granice ne mora da bude dovoljna za suzbijanje novog talasa migracijske krize jer su navodno, kako je rekao, već desetine hiljada prešle tu granicu.

POVEZANE VESTI

Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska ponudile su Grčkoj materijalnu pomoć i ako je potrebno policajce za jačanje grčke pogranične straže.

„Cenimo napore Grčke u zaštiti spoljašnje granice EU. Spremni smo da pomažemo, da pošaljemo našu pomoć. U tome se svi slažemo“, rekao je češki premijer Babiš i dodao da će se o konkretnom obliku pomoći odlučiti na današnjem sastanku ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu, jer je mere protiv nelegalne migracije nužno koordinirati na evropskom nivou.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki i odlazeći slovački premijer Peter Pelegrini takođe su izrazili spremnost svojih vlada da pošalju materijalnu pomoć i angažuju se i u zaštiti spoljašnje granice, s tim da je premijer Pelegrini naglasio da oživljavanje preraspodele i kvota ne dolazi u obzir.

Premijeri Višegradske grupe sastali su se danas u Pragu pre svega da kooridiniraju mere povodom širenja novog koronavirusa u Evropi.