Erdogan: Migrantska kriza se rešava evropskom podrškom Turskoj u Siriji

Svet 04. mar 202012:34 > 12:39
Podeli:
Izvor: Anadolija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Evropska unija treba da podrži turske inicijative za rešavanja sukoba u Siriji ako želi da okonča migrantsku krizu.

„Ako evropske zemlje žele da reše problem onda treba da pruže podršku turskim političkim i humanitarnim rešenjima u Siriji“, rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

On je dao tu izjavu u trenutku kada novi talas migranta pokušava da stigne u Evropu iz Turske pošto je Ankara otvorila svoje granice prema Grčkoj.

Novi sukobi izbili su na tursko-grčkoj granici, migranti su bacali kamenje na grčke policajce koji su na njih ispaljivali suzavac.

Erdogan je u govoru optužio evropske zemlje da „gaze“ ljudska prava tako što tuku migrante, potapaju njihove brodove i čak pucaju na migrante koji pokušavaju da stignu u Evropu.

„Grci koji pribegavaju svim sredstvima da spreče migrante da uđu na njihovu teritoriju čak do toga da ih dave ili ih ubijaju bojevim mecima ne treba da zaborave da bi i njima jednog dana moglo da bude potrebno saosećanje“, rekao je Erdogan.

Atina demantuje da su ubijeni migranti u pokušaju da stignu na njenu teritoriju.

Turska koja pokušava da dobije više zapadne podrške u Siriji naspram sirijskih režimskih snaga i njihovog ruskog saveznika, u petak je otvorila granicu sa Grčkom i dozvolila migrantima da idu ka Evropi.

Erdogan je rekao novinarima danas da želi da postigne dogovor o prekidu vatre u sirijskoj oblasti na severozapadu Idliba tokom sastanka sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u četvrtak. 

Rekao je da se nada da će osigurati prekid vatre što pre u regionu Idlib, gde Ankara vodi operaciju protiv snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada, na samitu u Moskvi. Sukobi između sirijskih i turskih snaga u Idlibu izazvali su humanitarnu katastrofu i gotovo milion raseljenih.

Turska je pokrenula veliku ofanzivu protiv sirijskih vladinih snaga u Idlibu posle pogibije više od 30 turskih vojnika 27. februara u vazdušnim napadima pripisanih snagama Bašara al Asada.

Eskalacijom nasilja u Idlibu se potpuno raspao sporazum postignut između dvojice čelnika u Sočiju 2018. kojim je trebalo da prestanu sukobi u Idlibu i da se uvede demilitarizovana zona. Ankara i Moskva su dva glavna međunarodna aktera u sirijskom sukobu gde pokušavaju da dođu do dogovora uprkos suprotstavljenim interesima.