Turska oborila sirijski borbeni avion na severozapadu Idliba

Svet 03. mar 202016:05 > 16:12
Podeli:
Izvor: REUTERS/Umit Bektas

Turska je oborila sirijski borbeni avion L-39 koji je pripadao sirijskim vladinim snagama u provinciji Idlib, objavilo je tursko Ministarstvo odbrane na Tvitteru.

Sirijska vojska saopštila je da su turske snage ciljale ratni avion raketom, dok je izvodio operacije protiv „terorističkih grupa“ u regionu Idlib, koji su držali pobunjenici. Sudbina posade za sada nije poznata. 

Turska je poslala hiljade vojnika u Idlib, kako bi podržala borce opozicije koji su tamo ostali, ali nije uspela da zaustavi napredak vladinih snaga. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se nada dogovoru o prekidu vatre u Siriji na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi krajem ove nedelje.

Ruska ofanziva na poslednju oblast koju su držali pobunjenici dovela je do sve češćih sukoba sirijske i turske vojske u kojima su ubijene desetine vojnika na obe strane. Takođe je pretio kolaps u turskoj saradnji s Moskvom, ključnim osloncem sirijskog predsednika Bašara Asada. Jedan turski vojnik je ubijen, a drugi je ranjen sinoć, što je povećalo broj poginulih ovog meseca na 55 u sukobima s ruskim sirijskim snagama, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Broj mrtvih uključuje 33 turska vojnika ubijena prošlog četvrtka u jednom vazdušnom napadu. Ofanziva vladinih snaga takođe je izazvala jednu od najvećih humanitarnih kriza u sirijskom ratu, jer je skoro milion sirijskih civila pobeglo prema severu ka turskoj granici.

Iznervirana zbog napada na svoje snage u Siriji, Turska je otvorila zapadne granice za hiljade migranata i izbeglica koji žele da uđu u Evropu, čime je stvoren haos na kopnenim i morskim granicama sa Grčkom. To je poslednja težnja Ankare da izvrši pritisak na Evropsku uniju da pomogne u rešavanju posledica katastrofalnog sirijskog rata, jer u Turskoj već živi više od 3,5 miliona sirijskih izbeglica. 

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab, koji je danas stigao u Ankaru, izrazio je solidarnost sa Turskom. 

„Podržavamo napore Turske da ponovo uspostavi primirje dogovoreno 2018. godine i zaštiti civile koji beže od monstruoznog napada sirijskog režima“‘, rekao je on tokom zajedničke konferencije za novinare sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.