Na desetine džihadista iz Francuske u borbama u Idlibu

Svet 29. feb 202016:28 > 16:34
Podeli:
Izvor: Tanjug

Nekoliko desetina džihadista iz Francuske učestvuje u borbama u sirijskoj provinciji Idlib, poslednjem uporištu pobunjenika gde snage sirijskog predsednika Bašara el Asada vode ofanzivu od decembra, prenela je danas televizija Frans 24 (France).

„Gde su oni? Tu su ispred“, navodi se na video snimku od oko 40 sekundi koji je dobila francuska televizija. Na snimku se vide tri borca iza jedne barikade kako razgovaraju na francuskom i pucaju iz mitraljeza.

Novinar i stručnjak za džihadističke mreže Vasim Nasr izjavio je da su to francuski borci koji se bore protiv sirijske vojske u Idlibu, na severozapadu Sirije. „Nekoliko desetina njih se nalazi u toj zoni od 2013. godine i oni su postavili kamp na tursko-sirijskoj granici“, rekao je Nasr.

Novinar je naveo da je imao dvočasovni intervju sa Omara Omsena koji je regrutovao najvećih broj francuskih boraca.

Omsen je rekao da deluje nezavisno i da ne pripada ni Al Kaidi ni Islamskoj državi. Na snimku je jedan od njegovih sinova.

Sirijske snage od decembra sprovode ofanzivu u Idlib kako bi preuzele to područje od pobunjeničkih i džihadističkih grupa.

Humanitarna situacija u toj provinciji je kritična jer je oko milion ljudi napustilo svoje domove. U toj provinciji se takodje sukobljavaju sirijske i turske snage, a u četvrtak su poginula 33 turska vojnika u napadima pripisanim snagama sirijskog predsednika Bašara el Asada.