EU zabrinuta zbog mogućeg velikog međunarodnog vojnog sukoba u Siriji

Svet 28. feb 202020:23 > 20:29
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Evropska unija je zabrinuta zbog "opasnosti velikog međunarodnog vojnog sukoba" u Siriji i razmotriće sve neophodne mere za zaštitu svojih bezbednosnih interesa, izjavio je visoki zvaničnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

„Hitno je da se odmah okonča trenutna eskalacija. Postoji opasnost da se to pretvori u otvoreni veliki međunarodni vojni konflikt“, naveo je Borel na Tviteru i dodao da EU poziva sve strane da odmah smire tenzije. 

PROČITAJTE I:

Borel je rekao da će EU razmotriti sve neophodne mere za zaštitu svoju bezbednosnih interesa i dodao da je danas razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom o smirivanju tenzija i hitnoj dostavi humanitarne pomoći meštanima u provinciji Idlib.

U sirijskoj provinciji Idlib u četvrtak su stradala 33 turska vojnika u napadima pripisanim snagama sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Sirijske snage uz podršku Rusije od polovine decembra vode ofanzivu protiv pobunjenika i džihadističkih grupa u Idlibu što je izazvalo tenzije sa Turskom koja u toj oblasti ima vojnike.