Tenzije na granici Turske i Sirije, hoće li Ankara pustiti migrante ka Evropi

Svet 28. feb 202019:06 > 19:33
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Giannis Papanikos

Posle odluke Ankare da više ne sprečava izbeglice iz Sirije, Avganistana i drugih zemalja na putu ka Evropi na granici Grčke i Turske je haos. Kako javljaju turski mediji hiljade izbeglica krenulo je kroz severozapanu Tursku prema Evropi.

Ankara je, nezadovoljna mlakom podrškom SAD i NATO u njenom sukobu sa snagama režima u Siriji, odlučila da propusti izbeglice, kao glavni adut u pritisku na Brisel i Vašington. Nakon sinoćnjeg ubistva 33 turska vojnika u vazdušnom udaru sirijskh vladinih snaga, turskoj policiji, obalskoj straži, službenicima granične bezbednosti, naređeno je da se povuku sa kopnenih i morskih prelaza prema Evropi.

„Politika Turske prema izbeglicama je nepromenjena, ali postoje neke okolnosti, zbog kojih nismo više u mogućnosti da ih zadržavamo na granici“, rekao je portparol vladajuće turske Stranke pravde i razvoja Omer Čelik.

POVEZANE VESTI:

Turska, u kojoj se već nalazi oko 3,7 miliona sirijskih izbeglica, ponovila je da ne može prihvatiti više ljudi. Izbeglice su to shvatile kao signal za pokret.

„Stigli smo na tursko – grčku granicu. Grčka policija je s druge strane i ne pušta migrante. Ovde imamo puno problema. Želimo da Turska i Evropa otvore granice jer imamo puno problema“, rekao je jedan migrant.

Brod pun izbeglica pristao je na obalu Lezbosa. Tamo lokalni stanovnici već treći dan protestuju zbog izgradnje novih izbegličkih kampova, koje je grčka Vlada obećala EU. U Briselu tvrde da zvaničnih informacija o promeni politike Ankare – nemaju.

„Sa naše tačke gledišta sporazum iz marta 2016. kojim se obuzdava ilegalna migracija i dalje važi i očekujemo da se turska strana pridržava tog dogovora. Turska nam je zvanično potvrdila da nema promene u njihovoj zvaničnoj politici“, rekao je portparol šefa EU diplomatije Peter Stano.

Ali u realnosti je drugačije. Turski mediji javljaju da je na granicu Turske sa Bugarskom i Grčkom već stiglo 300 migranata, uključujući žene i decu. Grčka policija je u pokušaju da ih zaustavi ispalila suzavac. Turska televizija je navela da je ista grupa migranata potom pokušala da dođe do graničnog prelaza Pazarkule, ali nema vesti da li im je to uspelo.