Sve brže širenje koronavirusa u svetu, direktor SZO poručuje da se ne paniči

Svet 28. feb 202018:13 > 19:49
Izvor: AFP/Mladen Antonov

Koronavirus se sve brže širi u svetu. Tri četvrtine novih infekcija dogodilo se izvan Kine. Svetska zdravstvena organizacija predviđa da će se bolest, koja je do danas registrovana u 55 zemalja proširiti na ceo svet. Pored Kine, najteža je situacija u Južnoj Koreji, Iranu, Japanu i Italiji.

Dok je u Kini od juče registrovan najmanji broj novo obolelih, Broj obolelih od koronavirusa u svetu bliži se cifri od 84 hiljade, od čega, do sada umrlo više od 3.000 ljudi. Čelnik Svetske zdravstvene organizacije izjavio je da je svet na prekretnici, ali da nije vreme za paniku, već za spašavanje života, jer se svat nalazi na ivici pandemije.

POVEZANE VESTI

„Kad kažem prekretnica, mislim u pozitivnom smislu. Imamo poruku iz Kine, šta se može postići odlučnim merama. S druge strane rast broja obolelih u Iranu, Italiji i Južnoj Koreji, koji se nalaze u odlučnom trenutku je loša vest“, rekao je Adhan Gebrehejes, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije.

Pet novih zemlje, Holandija, Belorusijia, Litvanija, Nigerija, i Novi Zeland, objavile su da se na njihovoj teritoriji pojavio koronavirus koji je trenutno zabeležen u 55 zemalja. Kineski naučnici su otkrili da su neki pacijenti zaraženi, ali nisu oboleli.

„Iz nekih provincija smo dobili izveštaje da su izlečeni i otpušteni pacijenti na testovima i dalje pozitivni i da mogu da budu prenosioci. To smo shvatili vrlo ozbiljno i kontinuirano ćemo pratiti njihovo stanje“, navodi Guo Janhong, doktorka iz Kine.

Južna Koreja je danas objavila da je broj slučajeva u toj zemlji povećan za 571 u odnosu na juče, kao i da je 13-oro ljudi umrlo. U Italiji je zaraženo 650 ljudi, od kojih je 15 umrlo. Iran je prijavio 254 slučaja zaraze i 26 smrtnih ishoda. Samo u jednoj nemačkoj opštini Hajsenbergu od juče se razbolelo 14 ljudi.

„Pretpostavljam da će se bolest širiti još nedeljama, ako ne i mesecima, a možda virus nikada neće nestati sa lica planete. Moja nada je da ćemo za godinu dana imati vakcinu“, naveo je Lars Šade, sa Instituta Robert Koh iz Nemačke.

Za svetske finansije ovo je bila najgora sedmica još od recesije iz 2008. Koronavirus je usporio rad svetskih berzi i oborio indekse. Poremećaj u transportu u lancima snabdevanja budi strah od globalne recesije. Investitori prodaju deonice i čekaju.

„Situacija sa virusom neće potrajati samo u prvom kvartalu. Sigurno će uticati i na drugi kvartal. Novi slučajevi bolesti samo povećavaju strah“, ističe Džamal Ahmad, stručnjak za marketing.

Dok virus plaši novac i obične ljude, političari pokušavaju da uvere građane da je bolest pod kontrolom. Zato je, pošto je bio prvi državnik koji je posetio Peking u doba korone, predsednik Mongolije i njegov šef diplomatije, smešten u karantin.