NATO pozvao Siriju i Rusiju na prekid vazdušnih napada

Svet 28. feb 202014:53 > 14:58
Podeli:
Izvor: Shutterstock

NATO je pozvao Siriju i Rusiju da obustave vazdušne napade posle pogibije 33 turska vojnika na severoistoku Sirije, nakon čega su na granici Turske i Grčke počeli da se skupljaju migranti koji pokušavaju da uđu u Evropu.

POVEZANE VESTI

Grčka je pojačala bezbednost na granici, dok je EU upozorila da se sukobi na severu Sirije mogu pretvoriti u otvoreni rat i dodala da je spremna da štiti svoje bezbednosne interese.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je posle hitnog sastanka ambasadora zemalja članica da saveznici osuđuju vazdušne napade sirijskog režima i Rusije u provinciji Idlib.

„Pozivam ih da prekinu ofanzivu, da poštuju međunarodno pravo i da podrže napore UN za postizanje miroljubivog rešenja“, rekao je Stoltenberg.

On je upozorio da „opasna situacija u Siriji mora biti smirena“ i pozvao na „hitan povratak na primirje iz 2018. kako bi se izbeglo pogoršanje teške humanitarne situacije u regionu“.

Saveznici su Turskoj izrazili žaljenje zbog pogibije vojnika, ali joj na sastanku nije ponuđena dodatna podrška NATO.

Osim što učestvuje u vazdušnom nadgledanju iznad Sirije, NATO nema direktnu ulogu u sirijskom konfliktu, ali su njegove članice duboko podeljene oko pitanja turskih akcija u Siriji, dok su evropski saveznici zabrinuti zbog mogućeg priliva novog talasa izbeglica.

Vazdušni napadi sirijskih snaga proizveli su najveći broj poginulih Turaka u jednom danu još od prve njihove intervencije u Siriji 2016. To je bila najveća eskalacija sukoba turskih i sirijskih snaga koje podržava Rusija, a koji se pojačava od februara.

Najmanje 54 turskih trupa je ubijeno u Idlibu za to vreme.