Trampova ćerka pohvalila Rijad i UAE zbog unapređenja prava žena

Svet 16. feb. 202017:59 > 18:03
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kevin Lamarque

Ćerka i savetnica predsednika SAD Ivanka Tramp pohvalila je u Dubaiju više bliskoistočnih zemalja, uključujući bliske američke saveznike Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, zbog "značajnih reformi" na unapređenju prava žena.

U obraćanju na dvodnevnom Svetskom forumu žena, skupu preduzetnica i regionalnih liderki, ćerka Donalda Trampa govorila je o napretku žena u SAD.

„Američke žene su danas predvodnice u svakom aspektu društva. Prošle godine je bilo više žena nego muškaraca medju radnom snagom u SAD, a ženama je pripalo više od 70 odsto novih radnih mesta“, rekla je Tramp.

Ona je navela da „porodice napreduju, zajednice cvetaju, a države su jače kada su žene slobodne da uspeju“.

Tramp je čestitala Saudijskoj Arabiji na nedavnim izmenama zakona koje su ženama omogućile da putuju u inostranstvo i da dobiju pasoš bez odobrenja muškog rođaka. Rijad je 2018. ukinuo i zabranu ženama da voze automobile.

Ona je ukazala na promene i u drugim zemljama, navodeći da je Bahrein usvojio zakon protiv diskriminacije na radnom mestu, da je Jordan ukinuo ograničenja za noćni rad žena, da je Maroko proširio prava žena na posedovanje zemlje, a da je Tunis usvojio zakone u sklopu borbe protiv nasilja u porodici.

Tramp je, međutim, navela da ima još toga što treba uraditi i dodala da žene širom Bliskog istoka imaju tek polovinu prava muškaraca. Tema Foruma u Dubaiju je „Snaga uticaja“, pogodna za Ivanku Tramp, koja zajedno s mužem Džaredom Kušnerom ima ulogu savetnika u Beloj kući.