Mediji: CIA i BND zajedno prisluškivale 120 država i zarađivale na tome

Svet 12. feb. 202009:52 > 09:54
Podeli:
Izvor: Reuters/Larry Downing

Američki i nemački mediji objavili su izveštaj u kojem se navodi da su Centralna obaveštajna agencija (CIA) i Nemačka obaveštajna služba (BND) zajedno posedovali kompaniju u Švajcarskoj posredstvom koje su decenijama prisluškivali više od 120 država i njihovih zvaničnika.

Pozivajući se na neimenovane obaveštajne izvore, list „Vašington post“ i nemačka medijska kuća ZDF objavili su tekst u kojem se navodi da su CIA i BND tajno posedovali švajcarsku kompaniju „Cyrpto AG“, koja je decenijama vladama širom sveta prodavala komunikacijske uređaje i tehnologije.

CIA i BND su bili vlasnici te kompanije od završetka Drugog svetskog rata do početka 2000-ih godina.

Prodajom uređaja dve obaveštajne službe su decenijama mogle da presreću komunikacije u više od 120 država koje su koristili uređaje iz Švajcarske, uključujući i Tursku, Pakistan, Iran i Indiju. Isti izvori tvrde da su CIA i BND na taj način izvele takozvani „obaveštajni puč veka“.

U dokumentima koje su mediji dobili se navodi i da su SAD i Zapadna Nemačka zaradile mnogo novca tako što su presretnute poruke i informacije prodavale trećim državama. Upravo zbog nesporazuma u deljenju novca i namere da BND prsluškuje neke američke saveznike, BND se ’90-ih godina povukao iz švajcarske kompanije, a CIA je kao vlasnik oba dela ostala do 2018. godine.

Nedavno su iz kompanije objavili da nemaju nikakve veze sa CIA i BND. Obaveštajne agencije do sada nisu komentarisale navode medija.