Sudan će predati bivšeg predsednika Al-Bašira Međunarodnom krivičnom sudu

Svet 11. feb 202020:11 > 20:19
Podeli:
Izvor: AFP/Ashraf Shazly

Prelazne vlasti Sudana i pobunjeničke grupe dogovorile su se da predaju bivšeg predsednika Omara al-Bašira Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), koji ga traži zbog ratnih zločina, uključujući i masovna ubistva u Darfuru, rekao je jedan visoki sudanski zvaničnik.

Međunarodni krivični sud (MKS) tereti Al-Bašira, koga je vojska svrgnula prošle godine tokom javne pobune, za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom građanskog rata u Darfuru, zapadnoj oblasti Sudana, gde je od 2003. do 2010. stradalo blizu 300.000 ljudi. 

Od kada je svrgnut u aprilu, Al-Bašir je u zatvoru u glavnom gradu Sudana Kartumu, pod optužbama za korupciju i ubistvo demonstranata. 

Mohamed Hasan al-Taiši, član suverenog saveta i državni pregovarač, rekao je da se savet dogovorio sa pobunjeničkim grupama u Darfuru da preda osobe koje traži Međunarodni krivični sud da im se sudi u Hagu. On nije imenom naveo al-Bašira.

Međunarodni krivični sud, čije sedište je u Hagu, pored al Bašira tereti još tri osobe za zločine počinjene u Darfuru, tokom sukoba koji je izbio 2003. između njegovih snaga i pobunjenika, pripadnika etničkih manjina koje su se smatrale marginalizovanim. Među optuženima je i Abdel-Rahim Muhamad Husein, ko je bio ministar unutrašnjih poslova i ministar odbrane tokom većeg dela sukoba i Ahmed Harun, uticajni šef bezbednosnih službi u vreme sukoba. 

„Oni koje je optužio Međunarodni krivični sud treba tamo da idu“, rekao je al-Taiši, član Suverenog saveta u saopštenju.

Al-Taiši nije rekao kada će prebaciti al-Bašira i druge koje traži Međunarodni krivični sud, a tranzicione vlasti zemlje treba da ratifikuju i Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda da bi se omogućilo prebacivanje bivšeg predsednika u Hag.

On je govorio na konferenciji za novinare u glavnom gradu Južnog Sudana Džubi, gde vlada i pobunjenici pregovaraju o okončanju dugog građanskog rata u zemlji.