Beneton zbog komentara o tragediji u Đenovi otpustio svog poznatog fotografa

Svet 06. feb 202023:10 > 23:14
Izvor: Reuters/Arnd Wiegmann

Beneton je otpustio Olivera Toskanija, fotografa koji je obeležio tu modnu kuću, zbog njegovih kontroverznih komentara o urušavanju nadvožnjaka u Đenovi 2018. godine u kojem je poginulo više od 40 ljudi.

Grupacija Beneton saopštila je da na „najstroži način“ odbacuje Toskanijevu izjavu i kako je „nemoguće nastaviti“ saradnju s njim. Toskani je dosad bio kreativni direktor kompanije.

Sukob je nastao u ponedeljak kad je fotograf u razgovoru za radio RAI o tragediji u Đenovi rekao „koga briga ako se nadvožnjak uruši“.

Nadvožnjak Morandi srušio se u 2018, pri čemu je poginulo 43 ljudi. Most je bio deo ceste kojim upravlja Atlantia, kompanija iz grupacije Beneton.

Toskani se u četvrtak u novinama La Republika izvino za svoje reči, pre nego što je dobio otkaz.

„Žao mi je. Više od toga: sramota me je i da se izvinjavam. Ljudski sam razoren i duboko sam žalostan“, rekao je fotograf, tvrdeći da su njegove izjave izvučene iz konteksta.

Od tragedije 2018. članovi porodica Beneton suočeni su s besom javnosti, nakon izveštaja o tome da je Atlantia štedela na održavanju puta kako bi maksimizirala zaradu.

Sedamdesetsedmogodišnji Toskani nekoliko je decenija voditelj Benetonove aukcije, a postao je poznat zbog kontroverznih kampanja tokom vrhunca modne kuće osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.

Njegov rad u Beneton uključuje fotografiju muškarca koji umire od AIDS-a i seriju portreta američkih zatvorenika koji čekaju smrtnu kaznu.