Tramp odbio da se rukuje sa Nensi Pelosi, a ona pocepala kopiju njegovog govora

Podeli:
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Predsednik SAD Donald Tramp održao je govor o stanju nacije pred predstavnicima oba doma Kongresa.

On je na kongresnu govornicu izašao u 3 sata u noći između utorka i srede po srednjoevropskom vremenu i govorio nešto manje od sat i po, dan pre nego što će Senat dati konačnu reč o njegovom mogućem opozivu.

Bilo je to i prvi put da se predsednik našao licem u lice s predsednicom parlamenta Nensi Pelosi, najviše rangiranom političarkom iz redova demokrata, otkako je najavila da će se protiv njega pokrenuti proces opoziva.

Predao joj je kopiju govora, ali nije se s njom rukovao iako je ona pružila ruku. Kao „odgovor“, Pelosi na kraju predsednikovog izlaganja nije aplaudirala i pocepala je kopiju govora.

„Stanje nacije je bolje nego ikada ranije“, poručio je Tramp u svom govoru o stanju nacije, uz naglasak da je ekonomija u najboljem stanju, da se radna mesta otvaraju, pada stopa siromaštva i kriminala, a raste poverenje u Ameriku, koja je ponovo poštovana zemlja. 

„Čim sam preuzeo funkciju, rešio sam da pod hitno oživim američku privredu – izmenio sam rekordan broj regulativa koje ubijaju radna mesta, uveo sam istorijske i rekordne poreske olakšice i borio se za poštene i recipročne sporazume o ekonomiji“, naglasio je Tramp. 

On je najavio da će novi trgovinski sporazum sa Kanadom i Meksikom, kao i prva faza novog sporazuma sa Kinom zaštititi radna mesta, doneti milijarde dolara američkom Sekretarijatu za finansije i otvoriti velika nova tržišta za američke proizvode. 

Tramp je istakao da je njegova administracija investirala 2.200 milijardi dolara u oružane snage, uključujući i novu granu vojske – Svemirske snage, a da američki saveznici ispunjavaju svoje finansijske obaveze prema NATO. 

„Nezaposlenost je najniža u 50 godina“, naveo je Tramp i dodao da su znatno porasli procenti zaposlenih Afroamerikanaca, Latinoamerikanaca, azijskih Amerikanaca, žena, veterana i osoba sa posebnim potrebama. 

Predsednik je obećao da će se boriti se za bolje obrazovanje za mlade Amerikance i za to da roditelji ne moraju da šalju decu u državne škole, navodeći da su „učenici zatočeni u državnim školama, koje propadaju“. 

Tramp je napomenuo da je potpisao Zakon kojim će troškovi lečenja postati transparentni.

„Dobar život za američke porodice zahteva i najdostupniju, najmoderniju i najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu na svetu. Pre nego što sam preuzeo funkciju, premije zdravstvenog osiguranja su udvostručene u periodu od pet godina. Ja sam našao razumne alternative, i biće jeftinije za 60 odsto i mnogo bolje. Uvek ćemo štititi pacijente koji imaju ozbiljnu bolest i pre nego što se osiguraju“, rekao je Tramp. 

On je istakao da je srećan što je potpisao zakon koji će omogućiti zaposlenima u državnoj upravi da koriste plaćeno porodiljsko odsustvo i dodao da će učiniti sve da zaštiti Amerikance od koronavirusa. 

Pohvalio se da je nastavljeno finasiranje leka za rak kod dece, a nada se da će do kraja decenije iskoreniti sidu u SAD. 

Tramp je pozvao predstavnike Kongresa da zabrane abortus u kasnijim nedeljama trudnoće.

Tramp je naveo da njegova administracija čini neverovatne napore da obezbedi južnu granicu Sjedinjenih Država sa Meksikom. 

„Sjedinjene Države treba da budu utočište Amerikanaca koji poštuju zakon, ne za nelegalne migrante kriminalce! Ako uđete nelegalno, bićete odmah udaljeni“, poručio je on.