UNHCR prekida operacije u pretrpanom migrantskom kampu zbog borbi kod Tripolija

Svet 30. jan. 202023:44 > 23:52
Podeli:
Izvor: AFP/DELIL SOULEIMAN

UN agencija za izbeglice (UNHCR) u Libiji objavila je da prekida svoje operacije u prenatrpanom migrantskom kampu iz bezbednosnih razloga pošto jačaju borbe blizu glavnog grada Tripolija.

UN je prvobitno otvorio svoj tranzitni centar u Tripoliju kao alternativu ozloglašenim libijskim pritvornim centrima za migrante koji čekaju da se vrate u zemlju ili da ih premeste.

Pritvorni objekti u Libiji koje vode različite paravojne grupe postali su sinonim za zloupotrebu i eksploataciju očajnih tražilaca azila od strane boraca ili krijumčara.

Međutim i UN centar u Tripoliju ubrzo je postao kompleksna i opasna operacija.

Obrazlažući zatvaranje centra šef misije UNHCR-a u Tripoliju Žan-Pol Kavalijeri je naveo da se vežbe policije i vojske odvijaju samo nekoliko metara od mesta gde su smešteni migranti. Ranije ovog meseca zalutale granate pale su unutar kompleksa.

„Strahujemo da bi ceo taj deo mogao da postane vojni cilj čime bi se dalje ugrozili životi izbeglica, tražilaca azila i drugih civila“, rekao je Kavalijeri.

Iako je to na papiru UN-ov objekat centar zapravo kontrolišu moćne lokalne paravojne grupe povezane sa vladom čije sedište je u Tripoliju.

U centru se nalazi 1.200 migranata, među kojima su i stotine onih koji su tražili da se sklone od zloupotrebe u drugim pritvornim centrima, što je duplo više od kapaciteta.

Uslovi su očajni, desetine pacijenata od tuberkuloze leže u prljavim sobama, kanalizacija se preliva, a naoružani čuvari su pretvorili centar u zatvor a ljudi su gladni pošto su smanjene isporuke hrane. U pripremi za zatvaranje centra UNHCR je naveo da će premestiti desetine izbeglica koji su na programu za premeštanje, na bezbednije lokacije, bez navođenja gde.

Takođe je obećano da će stotine drugih biti evakuisano u „urbane oblasti“ Libije, uključujući 400 tražilaca azila koji su pobegli iz pritvornog centra pogođenog u vazdušnim napadima u julu.

Svi migranti će dobiti novac i lekarsku pomoć od UNHCR-a.

Kavaljeri je rekao da UNHCR nastavlja druge operacije u Libiji punim tempom i da se nada da će nastaviti rad u prihvatnom centru kada bude bezbedno.

Uprkos prekidu vatre i jačanju medjunarodnih napora da se okonča sukob, nasilje jača pošto snage na istoku zemlje nastavljaju opsadu Tripolija u pokušaju dau tom gradu otmu vlast od vlade, koju podržava UN. U poslednjoj ofanzivi raseljeno je preko 150.000 ljudi.