Poverenje u demokratiju u svetu najniže u proteklih četvrt veka

Svet 29. jan. 202016:35 > 16:43
Podeli:
Izvor: Reuters/Athit Perawongmetha

Nezadovoljstvo demokratijom, kao sistemom uređenja, širom sveta je na najvišem nivou u proteklih 25 godina, pokazala je studija univerziteta Kembridž, prenosi portal Politiko.

 Globalni izveštaj o zadovoljstvu demokratijom 2020. pokazao je da je broj ljudi nezadvoljan takvim sistemom porastao za skoro 10 odsto od 1995. godine, sa 47,9 na 57,5 odsto.

Studija obuhvata podatke iz 154 države na svetu i konstatuje da nezadovoljstvo demokratijom postoji u razvijenim i zemljama u razvoju, nezadovoljstvo takvim sistemom posebno raste u razvijenim zemljama.

U zemljama u razvoju Latinske Amerike, Afrike i istočne Evrope, nivo nezadovoljstva je visok, ali nešto malo iznad procenta koji je zabeležen prošlog veka, pokazuje izveštaj.

U razvijenim demokratijama, javno nezadovoljstvo je poraslo od 1990-tih godina, pa je skoro trećina do polovina anketiranih nezadvoljna demokratijom kao uređenjem, navodi se.

Izuzetak je Azija, gde je dve trećine građana zadovoljno demokratijom u svojim zemljama, kao i neke evropske zemlje, poput Švajcarske, Danske i Norveške, gde je zadovoljstvo na najvišem nivou ikada.

U Evropi se nalazi najveći broj zemalja koje su zadovoljne, ali i najviše nezadovoljnih demokratijom, konstatuje studija.

Autori studije sugerišu da je pad poverenja u demokratiju posledica serije kriza, počev od 2008. godine i finansijskog sloma, krize evrozine i 2015. godine migrantske krize.