Predsednik Izraela traži od Nemaca da ne podbace u borbi protiv antisemitizma

Svet 29. jan 202015:52 > 15:58
Podeli:
Izvor: REUTERS/Axel Schmidt

Predsednik Izraela Ruven Rivlin, koji se danas obratio nemačkim poslanicama povodom 75. godišnjice oslobođenja logora smrti Aušvic, rekao je da Nemačka ne sme podbaciti u borbi protiv antisemitizma.

Rivlin je govorio u okviru trodnevne posete Nemačkoj posle obeležavanja te godišnjice na mestu bivšeg logora, sa nemačkim kolegom Frankom-Valterom Štajnmajerom.

Izraelski predsednik je podsetio na proteste kada je Zapadna Nemačka poslala svog prvog ambasadora u Izrael 1959. i pohvalio današnju Nemačku označivši je „svetionikom demokratije liberalizma, odgovornosti i umerenjaštva“.

On je rekao da Nemačka ima „ogromnu“ odgovornost u vreme kada postoje „drugi trendovi“ u Evropi i na drugim mestima.

„Danas Evropu progone duhovi prošlosti, rasne čistoće, nacionalizma, ksenofobije, antisemtizma“, rekao je Rivlin na hebrejskom jeziku, ocenivši da se „ružan i ekstreman antisemitizam nadvio nad čitavom Evropom od ultra desnice do ekstremnih levičara“.

Sigurno nismo u 1930-tim, nismo na pragu nove Šoe (holokausta) i nismo čak ni blizu toga“ ali se podsticanje antisemitizma i ksenofobije ne sme ignorisati, rekao je Rivlin.

Zabrinutost zbog antisemitizma u Nemačkoj pojačana je posle incidenta u oktobru kada je jedan čovek pokušao silom da uđe u sinagogu u Haleu, na najsvetiji dan u judaizmu i ubio dva prolaznika pre nego što je uhapšen.

U nedelju je minstar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas pozvao na pojačane napore kako bi se otklonila mogućnost da mnogi Jevreji napuste tu zemlju.

Rivlin smatra da se protiv antisemitizma mora boriti uporno iz generaciju u generaciju.

„Ne smemo odustati. Ne smemo popustiti. Nemačka ovde ne sme podbaciti“, rekao je on, dodavši da je ta zemlja preuzela odgovornost za zaštitu međunarodnih liberalnih vrednosti.

U govoru je takođe pomenuo razlike u odnosu prema Iranu s obzirom da je Nemačka jedna od zemalja koja nastoji da održi u životu nuklearni sporazum velikih sila sa Teheranom, iz kog su se SAD povukle 2018. godine.

On je rekao da je iranski režim rizik za svetski mir i da postoji jedna mogućnost – da se izoluje.

Osvrnuo se i na juče objavljeni plan SAD o okončanju izraelsko- palestinskog sukoba za koji je rekao da ga obe strane moraju pažljivo proučiti, izrazivši nadu da će biti primenjen.

Palestinci su međutim taj plan već odbacili.