Svet se seća žrtava Holokausta: Strahote logora ne smeju da se ponove

Svet 27. jan 202018:22 > 18:28
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kacper Pempel

Svet se danas seća žrtava Holokausta i odaje im poštu na 75. godišnjicu oslobođenja koncentracionog logora Aušvic. Skoro dve stotine preživelih, kao i zvaničnici 54 države sveta, uključujući više predsednika i premijera, prisustvovalo je komemoraciji u Osvenćimu, koji je danas deo teritorije Poljske.

Na današnji dan 1945. godine sovjetske jedinice su na juriš oslobodile Aušvic, najveći nacistički koncentracioni logor u Drugom svetskom ratu. U logoru je ostalo oko 7.000 zatočenika koje Nemci u žurbi nisu stigli da pobiju.

POVEZANE VESTI

„Dolaskom u Aušvic već na peronu obavljala se prva selekcija. Tu je počinjalo. Nemci su pokušavali da se reše što više ljudi. Svim sredstvima pucali su i prebijali na smrt“, kaže preživela logorašica Jona Laks.

Među skoro dva miliona žrtava, većinom Jevreja, stradalo je i više od 25.000 građana Jugoslavije. Današnjoj ceremoniji, u pratnji srpske premijerke Ane Brnabić prisutvovala je i devedesetosmogodišnja Borbala Igumanović.

Preživeli i oni čiji su preci stradali u logoru danas su položili vence na mestima masovnih grobnica. Jedan od njih rođen je pre 75 godina na ovom strašnom mestu.

„Moja majka je bila trudna kada su je doveli u Aušvic i tako sam ja rođen ovde. Bio je septembar 1944. Ostali smo ovde do januara 1945. godine, kada je logor oslobođen“, kaže Jadviga Vakulska, najmlađa logorašica.

Obeležavanje stradanja u Drugom svetskom ratu obeležile su međusobne optužbe političara oko toga ko je bio žrtva, ko su bili zločinci, ali i porast antisemitizma i ultranacionalističkih ideologija. Dan Holokausta obeležen je i u drugim zemljama. Francuski predsednik je upozorio da problem antisemitizma nije problem Jevreja.

„Danas, u ime Francuza ja na jidišu kažem – mi smo ovde. I nećemo odustati. Vaša imena će za nas večito sijati. Prepričavaćemo priču o Šoi i njenoj jedinstvenoj poruci“, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Predsednik Izraela pozvao je danas lidere sveta da istoriju ostave istoričarima.

„Nema zamene za Međunarodni dan sećanja koji se obeležava ovde, na tlu Aušvica. Nema zamene za ovu priliku da obećamo senima žrtava da nećemo zaboraviti. Bilo to dobro ili loše, Jevreji su narod koji pamti“, rekao je predsednik Izraela Ruven Rivlin.

Predsednici Izraela i Poljske pozvali su na ulaganje većih napora u borbi protiv antisemitizma. Sa komemoracije je poslata poruka da se strahote nacističkih logora ne smeju da ponove.