Iranski general preuzeo odgovornost za rušenje aviona: Radije bih umro

Svet 11. jan. 202013:27 > 14:56
Podeli:
Izvor: Reuters/Printscreen

Zapovednik vazduhoplovnih snaga iranskih Čuvara revolucije preuzeo je "punu odgovornost" za rušenje ukrajinskog aviona, objasnivši da je vojnik avion zamenio za krstareću raketu.

U obraćanju koji je prenosila državna televizija rekao je da je „poželeo da je mrtav“ kada je čuo za rušenje aviona.

Prema njegovim rečima, snage Revolucionarne garde oko glavnog grada pojačale su svoju protivvazdušnu odbranu i bile su „na najvišem stepenu pripravnosti“, strahujući da će SAD uzvratiti na iranski napad u Iraku iste noći.

Vojnik je mislio da je avion „krstareća raketa“ i imao je deset sekundi da odluči, rekao je brigadni general Hadžizadeh.

POVEZANE VESTI

„Mogao je da odluči da puca ili da ne puca, ali je doneo lošu odluku“, rekao je general u izjavi za nacionalnu televiziji.

On je kazao da se radi o raketi kratkog dometa koja je eksplodirala pored aviona i da to objašnjava činjenicu da je avion mogao da nastavi da leti.

„Preuzimam potpunu odgovornost (za tu katastrofu) i prihvatiću svaku odluku koja bude doneta“, rekao je general Hadžizadeh.

Iran je jutros priznao da je slučajno, ljudskom greškom, srušen ukrajinski avion u kojem je poginulo 176 ljudi.

Iranski predsjednik Hasan Rohani izrazio je „duboku“ tugu zbog pada putničkog ukrajinskog aviona, rekavši da je to „velika tragedija i neoprostiva greška“.

„Interna istraga oružanih snaga zaključila je nažalost da su projektili greškom ispaljeni izazvali rušenje ukrajinskog aviona i smrt 176 nedužnih ljudi“, napisao je i dodao „istrage se nastavljaju radi identifikacije i izvođenja odgovornih pred sud“.

I oružane snage Islamske Republike poručile su narodu Irana da će „odgovorni“ za rušenje Boinga 737 biti „odmah“ izvedeni pred vojni sud, a građani su uveravani da „takve greške više neće biti moguće“.

U avionu je bila ukrajinska posada, a većinu putnika činili su Iranci i državljani Kanade koja je zajedno sa Sjedinjenim Državama okrivila Iran za nesreću i odmah ocenila da se rušenje desilo slučajno.  

Iran šalje crnu kutiju aviona u Francusku

Iran je odlučio da crnu kutiju putničkog aviona pošalje u Francusku.

Generalni direktor Direktorata za nesreće pri Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Irana Hasan Rizajifer potvrdio je u izjavi za iransku agenciju IRNA da će crna kutija biti poslata u Francusku.

Dodao je da u Iranu nemaju mogućnost da očitaju informacije s memorije crne kutije.

„Zatražili smo od zemalja poput Kanade, Francuske i Sjedinjenih Država da pošalju softvere Iranu radi preuzimanja informacija s crne kutije, ali te su zemlje odbile iransku ponudu“, rekao je Rizajifer.