Pregovori francuske administracije i sindikata bez rezultata

Svet 10. jan. 202020:42 > 20:54
Podeli:
Izvor: Thomas Samson/Pool via REUTERS

Današnji pregovori između francuske administracije i sindikata nisu doneli rešenje spora oko penzijske reforme, pošto su obe strane čvrsto ostale pri svom stavu.

Administracija predsednika Emanuela Makrona usprotivila se sindikatima nacrtom zakona o reformi penzijskog sistema u kojem je i sporna klauzula o podizanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. 

PROČITAJTE I:

Premijer Eduar Filip izjavio je da reforma mora rezultirati uravnoteženim penzijskim budžetom i da je podizanje starosne granice najbolji način da se to i postigne. Nakon susreta sa liderima sindikata, premijer Filip je najavio da će poslati konkretne predloge, ali nije sugerisao gde bi administracija mogla popustiti. 

Stav Vlade izazvao je negodovanje sindikata, uključujući i jedan od najvećih „CFDT“ koji je odbacio ponudu administracije o daljim razgovorima, ukoliko parlament nastavi da diskutuje o nacrtu.

„Učestvovaćemo u razgovorima pod jednim uslovom, a to je da ishod nije određen od samog početka“, rekao je predsednik „CDFT“ Loren Berže. 

Za razliku od sindikata „CGT“, predstavnici „CFDT“ su saglasni sa suštinskim principom predloga vlasti kojim se u Francuskoj zamenjuju 42 penzijska sistema i različite starosne dobi za odlazak u penziju sa jedinstvenim sistemom zasnovanom na bodovima i istim pravima za svakog.

Međutim, „CFDT“ odbacuje povećanje starosne granice za koju smatra da je „slepa i nepravedna“.