Dvorski savetnici traže novu ulogu za Harija i Megan u kraljevskoj porodici

Svet 10. jan. 202017:10 > 17:18
Podeli:
Izvor: Tanjug via John Stillwell/Pool Photo via AP, File

Kraljica Elizabeta Druga brzo deluje da bi upravljala javnom porodičnom krizom povodom odluke njenog unuka, princa Harija i njegove supruge Megan da se udalje od kraljevske porodice i naredila je dvorskim savetnicima da im u roku od nekoliko dana nađu buduću ulogu.

POVEZANE VESTI

Zvaničnici koji predstavljaju najviše članove kraljevske porodice – kraljicu, njenog sina princa Čarlsa, unuke – prinčeve Vilijama i Harija i njegovu suprugu Megan, sastaju se da razrade izvodljivo rešenje za kraljevski par.

Megan se vratila u Kanadu gde su ona i Hari proveli Božić, umesto s ostalim članovima kraljevske porodice na kraljičinom imanju u Sandringemu, u Engleskoj. Megan ima duboke veze s Kanadom pošto je živela u Torontu dok je glumila u televizijskoj seriji „Dva lica pravde“ (Suits).

Pregovori su usledili pošto su Hari i Megan u sredu objavili da se povlače kao viši članovi britanske kraljevske porodice, da žele da postanu finansijski nezavisni i da će vreme provoditi i u Velikoj Britaniji i u Severnoj Americi. Ta njihova odluka je izazvala ogromne kritike britanskih medija.

Par se dugo žalio na agresivno medijsko izveštavanje i optužio neke britanske komentatore i za rasizam. Hari i Megan su kritikovali ustaljen aranžman za izveštavanje o kraljevskoj porodici i naveli da žele da ubuduće direktno komuniciraju s javnošću, preko društvenih mreža.

Po izveštajima, kraljica i drugi članovi porodice su bili povređeni njihovom odlukom jer nisu o njoj bili obavešteni pre nego što je objavljena. Ubrzo su usledile vesti o pregovorima o njihovoj budućoj ulozi.

Saopštenje para u sredu je ostavilo bez odgovora mnoga pitanja, kao šta planiraju da rade i kako će sticati privatne prihode bez bacanja senke na ugled kraljevske porodice. Za sada se oni velikim delom finansiraju iz prihoda Vojvodstva Kornvola Harijevog oca princa Čarlsa.

Princ Čarls koristi prihode od tog imanja za plaćanje svojih mnogih aktivnosti i aktivnosti svoje supruge Kaile i sinova Harija i Vilijama. Vojvodstvo Kornvola ustanovljeno je 1337. godine i prema srednjevekovnoj povelji Čarls ne može da proda bilo koji deo imanja ili drugu imovinu, ali ima prava na prihode koji se ostvaruju, koji su prošle godine bili oko 21,6 miliona funti.

Hari i Megan su rekli da planiraju da prekinu finansiranje iz državnog kraljevskog fonda koji se svake godine daje kraljici za zvaničnu upotrebu, koji pokriva pet odsto troškova njihove kancelarije.

Njih dvoje takođe imaju znatnu ličnu imovinu. Hari je nasledio sedam miliona funti od svoje majke princeze Dijane, kao i novac od svoje prabake. Megan ima novac od uspešne glumačke karijere.

Oni su rekli da bi želeli da budu slobodni i da rade pod sopstvenim uslovima, istovremeno nastavljajući da podržavaju rad kraljice Elizabete Druge, Harijeve bake. Osobe koje prate kraljevsku porodicu smatraju da bi to moglo da bude problem.

Dejvid Maklur, televizijski producent i pisac koji je proučavao bogatstvo kraljevske porodice se pita kako se može biti pola vremena u kraljevskoj porodici, a pola vremena van nje.

„Pola nedelje ispunjavati javne obaveze, a pola nedelje zarađivati za sebe televizijskim nastupima, predavanjima, knjigama? To je puno opasnosti“, rekao je on.

Plan izgleda nije koordinisan s palatom koja je brzo posle njihove objave saopštila da je sve to u ranoj fazi i da su to komplikovana pitanja za koja će biti potrebno vreme da se razrade. Kraljica je međutim naložila u četvrtak da se brzo nađe rešenje za njihovu novu ulogu.