Rohani odgovorio Trampu: Nikada ne pretite iranskoj naciji

Svet 06. jan 202020:31 > 20:37
Podeli:
Izvor: Reuters/Lisi Niesner

"Nikada ne pretite iranskoj naciji", objavio je iranski predsednik Hasan Rohani na "Tviteru" kao odgovor na borbene izjave američkog predsednika Donalda Trampa koji je u subotu pretio da će gađati 52 cilja u Iranu.

„Oni koji se pozivaju na broj 52, takođe bi trebalo da se sete broja 290. # IR655“, napisao je Rohani u referenci na avion na letu broj 655 kompanije „Iran er“ koji je jula 1988. godine oborio američki ratni brod iznad Zaliva, uz pogibiju 290 ljudi.

POVEZANE VESTI

Više od 30 godina od tada, ta katastrofa, za koju Iran i dalje čeka službeno izvinjenje Sjedinjenih Država, još je živa u iranskom kolektivnom pamćenju, baš kao što je u Sjedinjenim Državama sa slučajem uzimanja talaca u Ambasadi u Teheranu 1979. godine, kada je 52 diplomata bilo zarobljeno 444 dana.

Tramp je u subotu upozorio Teheran da su Sjedinjene Države identifikovale 52 lokacije u Iranu i da će ih pogoditi „vrlo brzo i jako“ ako Islamska Republika napadne američko osoblje ili ciljeve.

Neka od ovih iranskih lokacija „su veoma visokog standarda i veoma su važne za Iran i iransku kulturu“, rekao je Tramp u „tvitu“.

„Sjedinjene Države neće pretnje!“, upozorio je on.

Tramp je naglasio simboličnu vrednost tog broja povezujući ga s krizom talaca 1979. godine.

Američki predsednik je poslao niz pretnji Islamskoj Republici od petka kada je u američkoj raciji u Bagdadu likvidiran iranski general Kasema Solejmani.

Teheran je obećao da će se „teško osvetiti“ za tu smrt, u pravo vreme, uključujući i vojnom akcijom. Tramp je u nedelju ponovo zapretio Teheranu „velikom odmazdom“ ako bude iranskog napada na američke objekte na Bliskom Istoku.