Iračani traže da američka vojska napusti zemlju, Iran najavljuje "vojni" odgovor

Svet 05. jan 202020:06 > 20:27
Podeli:
Izvor: Hossein Mersadi/Fars news agency/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Irački parlament usvojio je u nedelju uveče rezoluciju kojom se zahteva da američka vojska napusti teritoriju zemlje. U Iraku se nalazi još oko 5.000 američkih vojnika, koji su deo međunarodne koalicije, a koja je saopštila da obustavlja obuku iračkih snaga i borbu protiv Islamske države, jer je od sada "u potpunosti posvećena zaštiti iračkih baza u kojim se nalaze njene snage". Iran, čiji general je ubijen u američkom napadu u Iraku, najavljuje da će kazniti Amerikance svuda gde se nalaze u domašaju Islamske Republike.

Posmrtni ostaci Kasema Solejmanija dopremljeni su danas avionom u grad Ahvaz, gde su se okupile stotine hiljada Iranaca.

Osveta za ubistvo Kasima Solejmanija biće usmerena na vojne ciljeve, objavio je danas u ekskluzivnom intervju za CNN, savetnik iranskog predsednika Alija Hamnejia, Hasan Degan.

POVEZANE VESTI

„Možda se očekivalo da bi moglo doći do akcija protiv posrednih ciljeva. Ali, gospodine Trumpe, jasno je da je Amerika, preduzela vojnu akciju – tako da će naš odgovor biti direktna vojna akcija protiv Amerike“, rekao je Degan.

Na pretnje Teherana, američki predsednik je naveo da su, u slučaju napada na Amerikance ili američku imovinu, izabrana 52 iranska cilja koja predstavljaju pedeset dvojicu Amerikanaca koji su bili držani kao taoci u američkoj ambasadi u Teheranu 1979. godine.

„Sjedinjene Države upravo su potrošile dve hiljade milijardi dolara na vojnu opremu. Mi smo najveći i najbolji na svetu! Ako Iran napadne američke baze, ili bilo kojeg Amerikanca, poslaćemo im deo te potpuno nove, prekrasne opreme … i to bez oklevanja“, poručio je Tramp.

Evropska unija je pozvala na smirivanje tenzija na Bliskom istoku. Šef evropske diplomatije Žozep Borel razgovarao je danas telefonom sa iranskim kolegom Džavado Zarifom. Njih dvojica su se složili da je za svetsku bezbednost važno očuvanje međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Međutim, iranska državna televizija objavila je večeras da se Iran više neće pridržavati nijednog ograničenja podrazumevanog međurodnim nuklearnim sporazumom te države i velikih sila iz 2015. godine.

Dok se očekuju novi koraci Teherana, širom Bliskog istoka i islamskog sveta Solejmanijeva smrt se ili osuđuje i oplakuje ili, kao među sunitima u Siriji, slavi.

U međuvremenu, britanski Independent je objavio da su brodovi Kraljevske mormarice raspoređeni u Zalivu zbog rastućih tenzija.