Po Trampovom naređenju ubijen iranski general

Svet 03. jan 202007:43 > 07:49
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/ Ebrahim Noroozi

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je po naređenju predsednika Donalda Trampa u operaciji u Iraku rano jutros ubijen komadant jedinica Kudsa pri Iranskoj revolucionarnoj gardi, general Kasem Solejmani.

„Po naređenju predsednika, američka vojska je preduzela odlučne mere u cilju zaštite američkog osoblja u inostranstvu tako što je ubila Kasema Solejmanija“, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane SAD.

Pentagon je Sulejmanija optužio za planiranje nedavnih napada na kompleks američke ambasade u Bagdadu.

Nekoliko minuta pre saopštenja zvaničnih institucija SAD, Tramp je na svom Tviter nalogu objavio sliku američke zastave, bez komentara.

Kasem je ubijen u napadu izvedenom na aerodromu u Bagdadu, a prema zasad nezvaničnim informacijama, ubijeno je ukupno sedam osoba. Među poginulima je i zamenik šefa Narodne snage za mobilizaciju (PMU), Abu Mahdi al-Muhandes, bliski Solejmanijev saradnik.

Šiitske Narodne snage za mobilizaciju (PMU) objavile su na Fejsbuku da je njihov direktor javnih komunikacija poginuo u „kukavičkom američkom bombardovanju“. Rakete su pale blizu teretnog terminala zapalivši dva vozila i ranivši više ljudi, saopštila je medijska služba.

Izvor : Tanjug/AP/ Iraqi Prime Minister Press Office

„Najmoćniji iranski general Kasem Solejmani, zadužen za iračke poslove u iranskoj ideološkoj vojsci, poginuo je u bombardovanju bagdadskog aerodroma“, objavila je iračka državna televizija.

Iranski ministar spoljnih poslova, Džavad Zarif, poručio je da će Sjedinjene Američke Države (SAD) sasvim sigurno platiti cenu svog avanturizma.