SAD: Putovanje na "Severni pol" za decu obolelu od teških bolesti

Svet 29. dec. 201919:40 > 20:21
Podeli:
Izvor: VOA

U Americi se svake godine organizuje specijali novogodišnji program za decu obolelu od teških bolesti. Ona posebnim letom odlaze na neku od destinacija koja je uređena tako da deca misle da putuju na Severni pol. Ove godine avion ih je vozio u Njujork, gde ih je na aerodromu sačekao ambijent iz bajke, uz najveću atrakciju - Deda Mraza.

Specijalni avion, okićeni šalteri, psi u kostimima, hrana u izobilju. Radi se o neobičnom letu. To je let u maštu koji traje već 30 godina.

U avionu stotinu teško obolele dece i članova njihovih porodica lete ka magičnim destinacijama u Americi koje su uređene da izgledaju kao Severni pol. Ove godine ulogu Severnog pola ima Njujork. Ovo je sve magično, čak i za posadu.

„Prošle godine sam išao na Severni pol. Baš mi se sve svidelo, sve što sam video, pa sam zvao šefa i molio da ponovimo let“, kaže pilot ovog aviona.

Ove devojčice i dečaci su svašta prošli u životu. Hemoterapije i bolničke dane, lekove i operacije. Ali, ideja je da danas ne misle na to.

Triniti ima četiri godine i imala je desetak operacija na srcu. Nikada se nije vozila avionom i priznaje da nikada nije videla Deda Mraza.

Za nju Deda Mraz izgleda kao lekar.

„Želi kuću za lutke, lutke i princezice. A ja želim da živi, samo to“, kaže njena majka.

Magični let služi da ova deca i njihove porodice pobegnu od brutalne u kojoj žive, iako su neki naučili da uz oismeh govore o tome.

„To je bio rak koji nije pokazivao mnogo simptoma. Mala infekcija sinusa, otišli smo kod lekara jer nikako da prođe. Bili smo na pregledima i kada smo shvatili šta je, sada se svi zajedno, kao porodica, borimo“, kaže majka jednog od dečaka koji ima kancer.

Jedan od obolelih mališana na pitanje šta najviše želi, odgovara da želi da se izleči od raka i da ne misli više o njemu.

Avion je sat vremena kružio oko prazničnog Njujorka, dok su deca slušala i pevala pesme, i makar za tren verovala da Deda Mraz i čuda postoje, i da ih čekaju na Severnom polu. kada su stigli, ništa nije delovalo kao da je to Njujork.

Zaposleni na aerodromu su se obukli u kostime Sneška Belića i likove iz stripova i crtanih filmova. Prizor je čak i odrasle ostavio bez teksta. Šef odeljenja za kofere imao je čast da glumi Deda Mraza, a na svakom poklonu je bilo napisano ime deteta.

„Prošle godine je jedan bolestan dečko jedva mogao da hoda. kada je video Deda Mraza, počeo je da trči. za mene je to specijalno i jako da to vidim i doživim sa njegovom porodicom“, kaže jedna od učesnica ovog specijalnog leta.