U borbu protiv vatrene stihije u Australiji uključila se i vojska

Svet 27. dec. 201907:35 > 07:38
Podeli:
Izvor: Department of Justice New South Wales (NSW) /via REUTERS

Vojska je pozvana kako bi pomogla vatrogascima u borbi protiv vatrene stihije koja već nedeljama besni u blizini Sidneja, objavili su Australijske odbrambene snage.

Vojnici će biti raspoređeni u 14 ruralnih vatrogasnih komandnih centara širom savezne države Novi Južni Vels kako bi pomogli pri koordinaciji angažmana odbrambenih snaga u borbi protiv vatre.

POVEZANE VESTI

Australijska vojska će opsluživati gorivom kanadere, pomagati avionima za opažanje požara, transportovati vatrogasce, i pomagati u helikopterskim potragama i spasilačkim operacijama.

„Ovom pozadinskom podrškom Australijskih odbrambenih snaga biće oslobođeno više vatrogasaca koji će moći da se posvete onome za šta su obučeni u borbi protiv požara“, objavila je ministarka odbrane Linda Rejnolds u izjavi za AP.

Premijer Skot Morison je izjavio da će hiljade vatrogasaca koristiti pomoć u vidu vojne mehanizacije kao što su buldožeri i cisterne. Mnogi vatrogasci su volonteri i nisu plaćeni za svoj posao koji obavljaju već više od šest nedelja, a da se kraj njihovoj agoniji ne nazire.

„Nastavićemo da činimo sve što je u našoj moći kako bi našim vatrogascima osigurali sredstva i pomoć koja im je potrebna“, saopštio je Morison.

Nije uobičajeno da se australijska vojska angažuje u domaćim operacijama, ali trupe su i ranije korišćene u borbi sa posledicama prirodnih katastrofa, kao što su poplave.

Uslovi za gašenje će, nažalost, biti još teži tokom vikenda, ako je suditi prema vremenskoj prognozi koja predviđa temperaturu iznad 40 stepeni Celzijusa uz prilično snažan vetar u zapadnom delu Sidneja.