Tramp pozvao Moskvu, Damask i Teheran da obustave "pokolj civila" u Idlibu

Svet 26. dec 201918:23 > 18:27
Podeli:
Izvor: AP Photo/Susan Walsh

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je Moskvu, Damask i Teheran da obustave "pokolj civila" u provinciji Idlib na severozapadu Sirije, gde su sirijske snage od polovine decembra pojačale napade iz vazduha.

„Rusija, Sirija i Iran ubiju, ili su na pomolu da ubiju nekoliko hiljada nevinih civila u provinciji Idlib. Ne činite to“, naveo je Tramp na Tviteru, pozdravljajući „teške napore Turske da spreči pokolj“. 

Snage sirijskog predsednika Bašara el Asada uz podršku ruskog ratnog vazduhoplovstva od 16. decembra su pojačale bombardovanje tog područja, dok se na tlu vode borbe sa džihadistima i pobunjenicima, uprkos primiriju najavljenom u avgustu. 

Oko 80 civila poginulo je u toj novoj eskalaciji nasilja. Ankara je u utorak saopštila da će pregovarati s Moskvom o novom prekidu vatre u Idlibu i zatražila neposrednu obustavu napada iz vazduha. 

Francuske vlasti su takođe pozvale na prekid sukoba optužujući Damask, kao i ruske i iranske saveznike Sirije za „pogoršavanje humanitarne krize“. 

Idlib je pretežno pod kontrolom džihadističke grupe Hajat Tahrir al Šam i drugih pobunjenika. Vlasti, koje kontrolišu oko 70 odsto sirijske teritorije, saopštile su u nekoliko navrata da su rešene da povrate kontrolu i nad Idlibom.