Ruska opozicija tvrdi da je vojska "kidnapovala" opozicionog aktivistu

Svet 25. dec. 201920:13 > 20:16
Podeli:
Izvor: REUTERS/Tatyana Makeyeva

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni osudio je prisilnu regrutaciju jednog od svojih saradnika koji je poslat u vojnu bazu na Arktiku, prenosi BBC.

Ruslan Šavedinov odveden je u ponedeljak iz svog moskovskog doma do oko dve hiljade kilometara udaljenog arhipelaga Nova Zemlja. Navaljni je optužio vlasti da su otele aktivistu, za kojeg tvrdi da je bio pošteđen služenja vojske.

Vojni rok od 12 meseci obavezan je za sve Ruse između 18 i 27 godina, ali postoje izuzeci zbog medicinskih ili drugih razloga.

Moskovski sud je u ponedeljak odbio žalbu Šavedinova koji se pozivao na medicinske razloge, objavio je BBC. On je te večeri izveden iz svog stana i prestao je da se javlja na mobilni telefon, pišu ruski mediji.

O njegovom nestanku izvestila je Navaljnijeva neprofitna organizacija FBK. Opozicionar tvrdi da je Šavedinov u sredu uspeo da pozajmi telefon i javi mu da je odveden u bazu protivvazdušnih jedinica ruske vojske, u Rogačovo na Novoj Zemlji. Aktivista je rekao i da je pod stalnim nadzorom, čak i dok je u toaletu.

Šavedinov je vodio Navaljnijeve projekte i njegov YouTube kanal, a bio je i njegov portparol kada je prošle godine pokušao da se kandiduje na predsedničkim izborima.