Morales uveren da će se do narednog Božića vratiti u Boliviju

Svet 24. dec. 201923:39 > 23:40
Podeli:
Izvor: REUTERS/Agustin Marcarian

Svrgnuti predsednik Bolivije Evo Morales, koji se nalazi u egzilu u Argentini, izjavio je da će se do narednog Božića vratiti u svoju zemlju.

Morales je u Argentini dobio status izbeglice, što mu omogućava da se bavi politikom, a u intervjuu za Rojters je rekao da sada pomaže svojoj partiji Pokret za socijalizam (MAS) da se pripremi za predstojeće vanredne izbore.

Prema njegovim rečima, rukovodstvo partije će u nedelju u Buenos Ajresu održati sastanak na kojem bi trebalo da se odaberu kandidati za izbore.

Plan je da se na izborima pobedi, nakon čega bi se on vratio u Boliviju.

„Iz bezbednosnih razloga ne mogu vam otkriti kakav nam je plan za moj povrata, ali je jasno da svako treba da se vrati u svoju zemlju“, rekao je Morales, dodavši da je potpuno siguran da će koalicija okupljena oko njegove partije dobiti predsednika države.

Govoreći o demonstracijama koje je opozicija pokrenula posle njegove pobede na predsedničkim izborima, kada je poginulo više ljudi, Morales je rekao da za to nije odgovoran.

„Tada nisam uradio ništa loše, a jednio žalim što nismo na vreme imali obaveštajne podatke da se sprema državni udar. Zbog nedostatka pravih informacija bili smo iznenađeni“, rekao je Morales.

Veoma mi je žao, dodao je, što ih ni obaveštajne službe, ni policija, ni vojska nisu upozorili da je u toku državni udar.

Parlament Bolivije formirao je izbornu komisiju, a do 2. januara trebalo bi da budu raspisani izbori koji će biti održani u roku od 120 dana.