Božićna poslanica kraljice Elizabete u senci burne godine u Velikoj Britaniji

Svet 24. dec. 201918:37 > 18:41
Podeli:
Izvor: Tanjug/Steve Parsons/pool via AP

Britanska kraljica Elizabeta Druga u svojoj tradicionalnoj Božićnoj poslanici, između skandala u svojoj porodici i Bregzita koji joj je razdirao zemlju, govori o ponekad uzburkanoj godini i poziva Britance da prevaziđu podele.

Stručnjaci za kraljevsku porodicu smatraju da se britanska monarhija, mada uživa masovnu podršku javnosti, ove godine suočila sa najvećim potresima od smrti princeze Dajane u Parizu pre 20 godina.

Za kraljicu (93) 2019. je počela automobilskom nesrećom njenog supruga Princa Filipa, a završava se njegovim četvorodnevnim boravkom u bolnici. U međuvremenu se ime njihovog sina Endrua pojavilo u skandalu oko trgovine maloletnicama, a njihov unuk Hari je pred javnošću izneo svoje uznemirenje zbog pritisaka medija.

„Naravno put nikad nije gladak i možda je ove godine izgledao posebno uzburkan, ali mali koraci mogu da naprave velike razlike“, reći će kraljica Elizabeta Druga, prema objavljenim izvodima iz obraćanja koje će biti objavljeno u sredu, na Božić.

Poziv kraljice na pomirenje upućen je u trenutku kada se Velika Britanija sprema za istorijski preokret, izlaskom iz Evropske unije planiranim 31. januara, posle tri i po godine političkog haosa.

„Mali koraci napravljeni sa verom i nadom mogu da dozvole da se prevaziđu stare razlike i duboke podele i donesu harmoniju i razumevanje“, još će reći kraljica.

Za porodicu Vindzor završava se teška godina. Princ Filip (98) proveo je četiri dana u bolnici, iz koje je izašao u utorak, zbog prethodnih problema. On je izašao na vreme da se pridruži kraljevskoj porodici na proslavi Božića na njihovom imanju u Sandrigemu.

Princ koji se oženio Elizabetom Drugom 1947, morao je u januaru da odustane od vožnje pošto je izazvao nesreću iz koje je on izašao nepovređen.

Najneprijatnije za kraljevsku porodicu je ranije prijateljstvo princa Endrua sa američkim finansijerom Džefrijem Epstajnom koji se ubio u zatvoru, uz optužbe da je godinama seksualno eksploatisao maloletnice.

Drugog sina kraljice Elizabete Druge optužila je jedna Amerikanka da je sa njom imao seksualne odnose dok je bila pod kontrolom Džefria Epstajna, kao i da je bila maloletna kada je prvi put bila sa njim.

Princ Endru je u intervjuu za BBC pokušao da se brani kategorički negirajući to, ali su britanski mediji ocenili taj intervju kao katastrofalan i on je morao da se zvanično povuče iz javnog života.

Kraljevska porodica je takođe morala da se nosi sa kritikama upućenim Megan, supruzi princa Harija. Pošto je par na sudu optužio tabloide da proganjaju Megan, kao što su radili sa Dajanom i govorio o medijskim pritiscima u dokumentarcu, par se povukao. Oni provode Božić u Kanadi daleko od ostatka porodice.

Cela britanska štampa primetila je da nema ni Endrua, ni Harija i Megan na brižljivo biranim fotografijama koje se svake godine poslažu pored kraljice dok se obraća naciji. Ove godine su priložene slike princa Filipa, princa Čarlsa i njegove supruge Kamile, kao i Čarlsovog starijeg sina Vilijama, okruženog suprugom Kejt i njihovom decom.

Pre nekoliko dana kraljica je snimljena kako priprema kolače sa Čarlsom, Vilijamom i njegovim starijim sinom Džordžom. Drugim rečima, sa prvom trojicom u redu za nasleđivanje prestola.