Amnesti internešenal: Presuda u slučaju ubistva Kašogija prikriva istinu

Svet 24. dec. 201907:34 > 07:40
Podeli:
Izvor: AFP

Amnesti Internešenal presudu saudijskog suda o ubistvu novinara Džamala Kašogija nazvao je odlukom koja prikriva istinu i ne donosi pravdu.

Lin Maluf, direktorka odeljenja za istraživanja na Bliskom istoku pri AI, kritikovala je presudu o ubistvu Kašogija kojom se pet osoba osuđuje na smrtnu, a tri osobe na zatvorsku kaznu u trajanju od 24 godine.

„Ova presuda je odluka koja prikriva istinu i ne donosi pravdu Kašogiju ni njegovim bližnjim. Nisu podijeljene nikakve informacije o načinu odvijanja saslušanja i istrage, a bila su i zatvorane za javnost i nezavisne posmatrače, navodi Maluf u saopštenju.

Odlukom se, tvrdi Maluf, ne obuhvata upletenost saudijskih vlasti u ovaj slučaj niti daje jasno znanje o tome gde su ostaci Kašogija.

„Saudijski sudovi rutinski odbijaju kontakt optuženih s advokatima i nakon teškog i nepravednog suđenja ljude osuđuje na smrt. Ukoliko se uzme u obzir da u saudijskim institucijama nema transparentne prakse i da ne postoji nezavisno pravosuđe, pravdu u slučaju ubistva Džamala Kašogija moguće je postići jedino uz međunarodnu i nezavisnu istragu“, navodi se.

Tužilaštvo u Saudijskoj Arabiji saopštilo je da je u slučaju Džamala Kašogija koji je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu mučki ubijen u oktobru 2018, za pet osoba određena smrtna kazna, a za tri osobe zatvorska kazna od 24 godine.

Nije bilo optužbi na račun Sauda al-Katanija, za kojeg se veruje da je vodio ubistvo. Optužbi nije bilo ni za bivšeg generalnog konzula Saudijske Arabije u Istanbulu Mohamada al-Otaibija za kojeg se veruje da je upleten u ubistvo Kašogija.

Tužilaštvo je saopštilo da je oslobođen Ahmed al-Asiri, zamenik šefa tajne službe.