Turska: Skandalozna presuda saudijskog suda optuženima za ubistvo Kašogija

Svet 23. dec. 201919:55 > 20:12
Podeli:
Izvor: Middle East Monitor/Handout via REUTERS

Turske vlasti su ocenile "skandaloznom" presude koje je izrekao saudijski sud u slučaju smrti novinara Džamala Kašogija, smatrajući da su pravi nalogodavci zaštićeni imunitetom.

„Saudijski sud je izrekao skandaloznu presudu posle nekoliko meseci tajnih saslušanja o ubistvu Džamala Kašogija“, izjavio je direktor za komunikacije turskog predsedništva Fahretin Altun. 

Sud u Rijadu je na smrt osudio pet Saudijaca u slučaju smrti Kašogija. Nijedna optužnica nije podignuta protiv Sauda al Kahtanija, savetnika saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, dok je drugi osumnjičeni, predstavnik saudijske obaveštajne agencije, general Ahmed al Asiri oslobođen optužbe. 

Za obojicu se smatralo da su glavni osumnjičeni. Turske vlasti su u nekoliko navrata navodile da je nalog za ubistvo Kašogija dat iz kruga bliskog prestolonasleniku.

Kašogi (59), kritičar saudijskih vlasti i kolumnista lista Vašington post, ubijen je 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u koji je otišao po dokumenta potrebna za venčanje sa turskom državljankom. Njegovo ubistvo je ugrozilo imidž Saudijske Arabije.

Ankara je u nekoliko navrata istakla neophodnost međunarodne istrage o toj aferi osuđujući „nedostatak transparetnosti“ istrage saudijskih vlasti.

Kašogijevo telo nije pronađeno.