Kengur spas od vrućine potražio u bazenu jedne porodice u Australiji

Svet 23. dec. 201915:11 > 15:23
Podeli:
Izvor: Linda Robinson/via REUTERS

Jedan kengur primećen je kako se hladi u bazenu dvorišta u regionu Hanter u Australiji dok su vatrogasci spasavali koale s drveća na područjima kojima su pretili požari.

Australijska divljina teško je pogođena požarima koji su uništili više od 3,7 miliona hektara šume i odneli šest života.

Utočišta za životinje i spasilačke organizacije zbog očekivanog pogoršanja uslova treba da odluče hoće li pokušati da evakuišu ugrožena područja ili rizikovati ostanak i pokušati da zaštite životinje.

Brojne koale i leteće lisice (vrsta šišmiša) su uginule dok su klokani, koale i ježevi uočeni u potrazi za skloništem u gradskim područjima.

Iako nisu poznati po svojim plivačkim veštinama, kenguri su u potrazi za vodom na velikim vrućinama, ali obično to čine u divljini.

Porodica u regionu Hanter u Novom Južnom Velsu snimila je kengura od 70 kilograma kako se hladi u njihovom bazenu za vikend kada su temperature dosegle 42 Celzijusa.

Kengur, koji je snimljen u vodi do svojih prsa, čini se, bio je nepovređen.

U međuvremenu je u Viktoriji korisnik Tvitera Bil Volas objavio fotografije kakadua koji su, čini se, uginule od toplotnog udara.

„Termometar na tremu je zabeležio 48,9 Celzijusa, što očigledno nije zvanično očitavanje, ali je bilo dovoljno da ubije kakadua“, napisao je Volas.

Vatrogasci su spasili koale sa eukaliptusa i spasavali domove u Južnoj Australiji na područjima kojima su pretili požari.

U Novom Južnom Velsu je organizacija za zaštitu okoline procenila da je više od 2.000 koala uginulo nakon što je izgorila trećina njihovog staništa.

Rezervat divljih životinja severno od Sidneja evakuisao je 300 životinja.

„Odlučili smo da ih evakuišemo i imali smo sreće što smo uspeli pobeći vatri“, rekla je Tasin Barnard iz rezervata Walkabout.

Iako nema zvaničnih podataka, Barnard kaže da verovatno uginulo više miliona životinja.

„Drugi rezervati nisu se odlučili na preseljenje životinja već će dati sve od sebe da ih obrane. Razumem to, jer je to izuzetno teško učiniti“, dodala je Barnard.