Meksiko: Osnivač katoličkog udruženja seksualno zlostavljao maloletnike

Svet 22. dec. 201910:51 > 10:53
Podeli:
Izvor: Marko Jurinec/PIXSELL (ILUSTRACIJA)

Marsial Maciel, meksički osnivač ultrakonzervativnog reda "Hristovi legionari", seksualno je napastovao najmanje 60 maloletnika, uglavnom dečake između 11 i 16 godina i mlade muškarce.

Papa Benedikt je 2006. naredio Macielu da se povuče u „život molitve i pokore“, a preminuo je dve godine kasnije u 87. godini. Nikad se nije suočio sa onima koji su ga teretili za to zlodelo.

U internom izveštaju se navode 173 slučajeva seksualnog iskorištavanja dece tokom osamdeset godina u kojima su učestvovala 33 sveštenika.

„Od 33 sveštenika šest je umrlo i nije im bilo suđeno, jedan je osuđen i još jednom, kojem je oduzet sveštenički status, trenutno se sudi“, navodi se u izveštaju. U njemu se ne navodi što je sa ostalom 25-oricom sveštenika, ali se navodi da su 14-orica sveštenika i sami bili žrtve seksualnog zlostavljanja sveštenika kao i da su od žrtava postali zlostavljači.

Izveštaj ne sadrži puno pojedinosti vezanih za te slučajeve, ali je više muškaraca već ranije potvrdilo da ih je Maciel seksualno zlostavljao tokom boravka u sjemeništu od 40-ih do 60-ih godina prošlog veka.

Pre smrti, Maciel je odlučno odbacivao optužbe koje su mu stavljane na teret, tvrdeći da nikada nije učestvovao u tim odvratnim postupcima.