Najmanje 18 mrtvih i 16 povređenih u tuči u zatvoru u Hondurasu

Svet 21. dec. 201909:10 > 09:22
Podeli:
Izvor: Reuters/Daniel Becerril

U velikoj tuči između rivalskih bandi u zatvoru u Hondurasu ubijeno je najmanje 18 ljudi, a 16 je povređeno, saopštile su vlasti te zemlje.

Nasilje koje je izbilo u zatvoru u mestu Tela u oblasti Atlantida na karipskoj obali usledilo je nekoliko dana pošto je Honduras proglasio vanredno stanje u svom zatvorskom sistemu.

Prema toj meri suspendovana je civilna uprava zatvora i zamenjena vojnom i policijskom upravom u nastojanju da se suzbije nedavni talas nasilja u zatvorima.

Međutim prelaz kontrole na specijalne bezbednosne snage nije bio završen kada je izbila pobuna u zatvoru Tela, rekao je Hose Koeljo, koji je portparol novog zatvorskog upravljačkog sistema.

Bezbednosne snage brzo su stigle do zatvora da ponovo uspostave red i počnu istragu, rekao je on. Predvidjeno je da će vojna uprava nad zatvorima u Hondurasu trajati šest meseci.

Vlasti žele da u to vreme iskorene korupciju i nasilje u zatvorskom sistemu.

Tuče u prenatrpanim zatvorima u Hondurasu su česte pošto se pripadnici uličnih bandi bore za kontrolu unutar tih institucija. Zbog uličnih bandi poznatih kao maras, Honduras važi za jednu od zemalja sa najviše nasilja na svetu.