Pućdemon preuzeo privremenu legitimaciju EP

Svet 20. dec. 201920:57 > 21:01
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Bivši predsednik Katalonije Karles Pućdemon preuzeo je legitimaciju poslanika Evropskog parlamenta i najavio da će, zajedno sa drugim katalonskim separatistima, nastaviti da brani svoja i prava svog naroda.

„Sada ćemo konačno ući u Evropski parlament kao poslanici“, rekao je Pućdemon nakon što je u Kancelariji Evropskog parlamenta za akreditacije u Briselu preuzeo poslaničku legitimaciju.

Pućdemon i bivši ministar zdravlja u Vladi Katalonije Toni Komin u maju su izabrani za poslanike Evropskog parlamenta, ali im mandati nisu verifikovani zbog protivljenja Vlade Španije, uz obrazloženje da su u egzilu u Belgiji i da nisu položili zakletvu.

POVEZANE VESTI

Do obrta je došlo u četvrtak, kada je Evropski sud pravde presudio da bivši potpredsednik Katalonije Oriol Žunkeras, koji je takođe izabran za poslanika Evropskog parlamenta, mora da bude oslobođen iz zatvora da bi preuzeo poslanički mandat.

U obrazloženju presude je navedeno da je Žunkeras stekao poslanički imunitet u trenutku objavljivanja zvaničnih rezultata izbora i da je španska vlada morala da zatraži od Evropskog parlamenta da mu on bude ukinut.

Evropski sud pravde je poništio i odluku nižeg suda kojom je u junu zabranjeno Pućdemonu i Kominu da verifikuju svoje poslaničke mandate.

„Šest meseci smo u zaostatku, ali sada smo ovde i koristićemo ove legitimacije da bismo nastavili da branimo naša prava“, poručio je Pućdemon.

On i Komin u četvrtak su dobili podršku i od predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija, koji je na plenarnoj sednici u Strazburu pozvao španske vlasti „da postupe u skladu sa presudom Evropskog suda pravde“, preneo je Politiko.

Portparol Evropskog parlamenta potvrdio je da su Pućdemonu i Kominu izdate legitimacije, ali je istakao da su one za sada privremene, jer pravni tim Parlamenta tek treba da prouči presudu Evropskog suda pravde.

Prema njegovim rečima, ako sve bude u redu, Pućdemon i Komin će stalne legitimacije dobiti u januaru, posle praznika.

Za sada nije poznato kojem poslaničkom klubu će se pridružiti Pućdemon i Komin, ali su oni po legitimacije došli u društvu sa belgijskom poslanicom Asito Kanko, potpredsednicom poslaničke grupe Evropskih konzervativaca i reformista.