U Švedskoj promena sistema obrazovanja dece, ubuduće ocene od 10. godine

Svet 20. dec. 201914:27 > 14:33
Podeli:
Izvor: Ilustracija / N1

Odlukom Vlade Švedske, poznatoj po razvijenom obrazovnom sistemu, učenici će dobijati ocene već od desete godina, za razliku od sadašnjeh zakona po kome su ocenjivani tek od šestog razreda, kada imaju 12-13 godina.

Od jeseni 2017. godine oko 100 škola je učestvovalo u eksperimentu u kojem učenike ocenjuju od njihove 10-11 godine, prenela je agencija Anadolija. Prema predlogu Vlade, od avgusta 2020. godine sve škole na švedskom jeziku, ukoliko žele, moći će da uvedu ocenjivanje od četvrtog razreda.

Osnovna škola je u Švedskoj je obavezna i traje devet godina, a većina dece polazi u prvi razred kada napune sedam godina. Osnovna škola je besplatna, što znači da se obrazovanje, školski prevoz, nastavna sredstva i školski materijal, na primer olovke i papir, ne plaćaju, bez obzira na to o kakvoj se školi radi, a i hrana u školi je besplatna.

Umesto ocena, u prvom planu je zdravlje i pravilan razvoj dece i učenika. Tako se, na primer, trajanje nastave iz svih predmeta može po potrebi modelirati, ali se broj sati fizičkog vaspitanja ne sme smanjivati.

Deca nedeljno moraju provesti napolju minimalno 20 odsto vremena provedenog u školi. U toku sedmice imaju najmanje dva puna sata telesnog vaspitanja, od čega je jedan sat plivanje.