Iran optužio SAD za smrt devojčice, ambasadorka u UN izrazila saučešće

Svet 20. dec. 201911:51 > 11:53
Podeli:
Izvor: REUTERS/Brendan Mcdermid

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama napravila je redak javni istup i gest saosećanja posle sastanka Saveta bezbednosti u četvrtak, izražavajući saučešće iranskome kolegi zbog smrti iranske dvogodišnje devojčice.

Pošto se Vašington povukao iz iranskoga nuklearnog sporazuma u maju 2018. godine, napetosti između SAD-a i Teherana su porasle.

Posle napetog sastanka Saveta bezbednosti o iranskom nuklearnom sporazumu, američka ambasadorka Keli Kraft prišla je iranskom ambasadoru pri Ujedinjenim nacijama Majidu Takt-Ravančiju.

Iranski ambasador je u obraćanju govorio o dvogodišnjoj „devojčici leptiru“, koja je umrla u junu od retke bolesti bulozne epidermolize. On je za njenu smrt okrivio američke sankcije.

Zvaničnik američke misije u UN rekao je da je Kraft izrazila saučešće Ravančiju. Portparol iranske misije u UN-u Alireza Mirjusefi rekao je da su „samo kratko razgovarali o pacijentima bulozne epidermolize pogođenima sankcijama“.

„Nije neobično za diplomate akreditovane u UN-u nalete jedni na druge ili da imaju kratke susrete“, tvitovao je Mirjusefi.

Međutim, takve direktne interakcije iranskih i američkih zvaničnika bile su vrlo retke proteklih godina.

Otkad je američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz nuklearnog sporazuma, njegova administracija je ponovno nametnula sankcije Teheranu u svrhu gušenja iranske prodaje nafte, glavnog izvora prihoda Islamske Republike.

Iako su hrana, lekovi i druge humanitarne potrepštine izuzete od američkih sankcija, američke sankcije odvratile su nekoliko stranih banaka od poslovanja s Iranom, uključujući humanitarne dogovore.

„Sramota je da je američko maltretiranje rezultiralo prekidom izvoza takvih medicinskih potrepština Iranu i postalo noćna mora nekim pacijentima“, istakao je iranski ambasador u UN.

„Na primer, evropska kompanija, pod pritiskom američkih sankcija, zaustavila je izvoz posebnih zavoja za pacijente koji boluju od bulozne epidermolize, genetske bolesti koja izaziva stvaranje plihova i rana na koži“, rekao je Ravanči.

Nastavio je objašnjavajući Savetu bezbednosti da iranska devojčica Ava nije dobila tretman koji joj je bio neophodan.