Evropski sud pravde: Žunkeras ima poslanički imunitet EP, može da napusti zatvor

Svet 19. dec. 201916:06 > 16:07
Podeli:
Izvor: REUTERS/Susana Vera, arhiva

Evropski sud pravde je presudio da zatvoreni katalonski lider Oriol Žunkeras ima poslanički imunitet. Ako je špansko pravosuđe procenilo da treba da ga zadrži u pritvoru, trebalo je da u najkraćem roku zatraži ukidanje imuniteta od Evropskog parlamenta, navodi se u presudi. Sud je presudio da Žunkerasu treba da bude dozvoljeno da napusti zatvor i zauzme svoje mesto u Evropskom parlamentu, ali još nije uputio poziv Španiji da ga oslobodi, što treba da uradi.

Osoba izabrana u Evropski parlament stiče status člana te institucije u trenutku službenog proglašenja rezultata i od tada uživa imunitet koji je povezan sa tim statusom, navodi se u presudi.

Žunkeras je izabran za poslanika Evropskog parlamenta tokom majskih izbora, ali je već tada bio u zatvoru, podseća Politiko.

Španija je blokirala Žunkerasa, bišeg potpredsednika Katalonije, da preuzme ovo mesto, navodeći da, prema, španskim zakonima, on položi zakletvu pred španskim institucijama. Vrhovni sud Španije zabranio mu je da napusti zatvor kako bi to učinio, navodi Politiko.

Zakon EU kaže da su poslanici zaštićeni imunitetom „od bilo koje mere pritvora i od pravnih postupaka“ tokom svog mandata. Sud je odredio da ako zemlja smatra da evropski poslanik treba da bude zadržan u zatvoru, na Evropskom parlamentu je da  odluči hoće li on zadržati svoj imunitet. U slučaju Žunkeras, ovo je zakomplikovano činjenicom da je osuđen. Vrhovni sud Španije  obustavio je sprovođenje celokupne kazne protiv njega dok čeka uputstva Evropskog suda pravde.

Slučaj je pred Evropski sud pravde stigao iz španskog Vrhovnog suda, gde su ranije ove godine Žunkeras i još 11 katalonskih političara i aktivista osuđeni na zatvor zbog uloge u pokušaju secesije Katalonije 2017.

Žunkeras je osuđen na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih fondova.