Inaugurisan novi predsednik Alžira Abdelmadžid Tebun

Svet 19. dec 201915:54 > 15:57
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ramzi Boudina

Novi predsednik Alžira Abdelmadžid Tebun preuzeo je dužnost na pompeznoj ceremoniji i obećao da će ograničiti broj mandata šefa države i uvesti više mladih ljudi u politiku.

Tebun (74) protiv sebe ima prodemokratski pokret koji je bojkotovao nedavne predsedničke izbore i primorao na povlačenje njegovog prethodnika, dugogodišnjeg šefa države Abdelaziza Butefliku koji je u aprilu podneo ostavku.

Tebuna koji je u prvom krugu predsedničkih izbora 12. decembra osvojio 58,15 odsto glasova mnogi demonstranti ne prihvataju jer ga smatraju delom diskreditovane elite i traže temeljnu promenu političkog sistema severnoafričke zemlje bogate gasom.

Pripadnici vladajuće alžirske elite nadaju se da će Tebun doprineti da zemlja okrene novi list posle deset meseci mirnih, ali protesta koji ne jenjavaju, a koji prete njihovom legitimitetu i utiču na pad ekonomije.

U prvom govoru na funkciji presednika, Tebun je obećao borbu protiv korupcije i najavio promenu ustava u cilju uvođenja ograničenja od najviše dva predsednička mandata.

Protesti koji traju od februara podstaknuti su upravo najavom Buteflike da će se kandidovati za peti predsednički mandat, a potom su doveli i do njegovog pada u aprilu.