Bivši slovački tužilac optužen zbog skrivanja snimaka u slučaju ubistva novinara

Svet 18. dec. 201921:39 > 21:44
Podeli:
Izvor: REUTERS/Radovan Stoklasa

Bivši glavni tužilac Slovačke Dobroslav Trnka je, u nastavku istrage za ubistvo novinara Jana Kucijaka prošle godine, optužen za zloupotrebu položaja zbog sakrivanja snimaka tajne operacije, saopštili su slovački mediji i policija u sredu.

Policijska istraga dovela je do još nekoliko ostavki visokih zvaničnika zbog ranijih kontakata sa istaknutim preduzetnikom Marijanom Kočnerom, koji je bio predmet Kucijakovog istraživanja i koji je optužen je da je naredio njegovo ubistvo.

U policijskoj izjavi se navodi da je osoba inicijala D.T. primila i čuvala zapise starih tajnih operacija koje bi mogle dovesti u vezu političare i preduzetnike, a sa namerom ostvarivanja finansijske dobiti.

U izjavi se kaže da je osumnjičeni primio snimak od drugog muškarca inicijala M.K. za šta slovački mediji smatraju da se radi o Kočneru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ubistvo 27-godišnjeg istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice u februaru 2018. godine, pokrenulo je masovne proteste i dovelo do ostavke premijera Slovačke.

Suđenje se otvara u četvrtak sa Kočnerom i još trojicom optuženih za ubistvo. Sam Kočner je negirao da ima bilo kakve veze s Kucijakovim ubistvom.

Nekoliko meseci pre ubistva, Kucijak je policiji rekao da je Kočner zapretio da će početi da prikuplja podatke o njemu i njegovoj porodici, ali policija nije reagovala.