Rusija isprobala najmoćniji ledolomac na svetu, dug 173, visok 15 metara

Svet 14. dec. 201917:24 > 17:29
Podeli:
Izvor: Olga MALTSEVA / AFP

Ruski ledolomac "Arktika", na nuklearni pogon, najavljen kao najmoćniji brod te vrste na svetu i simbol ambicija Moskve prema Severnom polu, vratio se u subotu u luku Sankt Peterburga posle dvodnevnog probnog putovanja.

Namenjen transportovanju tečnog prirodnog gasa iz oblasti Severnog pola, brod je dugačak 173 metra, visok 15 metara i ima deplasman od 14 000 tona.

Uplovio je u vode drugog ruskog grada u subotu ujutro, na putu ka baltičkom brodogradilištu gde je izgrađ. „Arktika“ je dva dana bila na moru radi testiranja algoritama za rad uređaja broda i manevrisanja, rekao je u saopštenju Mustafa Kačka, direktor „Atomflota“, kompanije zadužene za rusku flotu ledolomaca. Iako ima nuklearni pogon, „Arktika“ je za tom prvom putovanju koristila dizel-motor.

Po rečima graditelja, taj brod može da razbije led debljine 2,8 metara. Porinut još 2016. godine, deo je plana da se i zimi omogući plovidba kroz severozapadni prolaz, koji preko Arktika spaja Atlantski s Tihim okeanom.

Taj plan treba da Rusiji pojednostavi isporuku gasa i nafte u jugoistočnu Aziju. Završne probe „Arktika“ su zakazane za mart i april 2020. godine, a počeće da radi u maju 2020. Grade se još dva slična broda – „Ural i „Sibir“.

Ekonomski razvoj oblasti Severnog pola, gde se sukobljavaju interesi pet zemalja, uključujući Rusiju i Sjedinjene Države, predsednik Vladimir Putin postavio je kao prioritet.

Rusija se nada da će postati prva ekonomska i vojna sila u oblasti Severnog pola, koristeći se globalnim zagrevanjem klime zbog koje se topi večni led, što bi trebalo da otvori i nove trgovinske puteve na krajnjem severu.