U Francuskoj i danas štrajk i protesti zbog reforme penzija

Svet 10. dec. 201916:38 > 16:41
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Protivnici najavljene reforme penzija izlaze na ulice širom Francuske, gde se nastavlja štrajk koji najviše pogadja železnicu, dok će vlada sutra predstaviti nacrt sporne reforme.

Danas i sutra će biti ključni dani za francusku vladu koja ne želi da odustane od reforme koja predstavlja obećanje centrističkog predsednika države Emanuela Makrona pre izbora 2017. godine.

Premijer Eduar Filip izjavio je danas poslanicima vladajuće stranke „Republike u pokretu“ da sutra „neće ništa čarobno izjaviti“ što bi navelo demonstrante da obustave okupljanja.

„Neće demonstranti odustati od okupljanja jer ću sutra održati govor. Moguće je da će moj govor otvoriti nova pitanja i to je normalno. Biće pitanja, biće i debate u parlamentu“, rekao je Filip.

Protivnici reforme žele da vlasti odustanu od uspostavljanja „univerzalnog sistema“ plaćanja penzija koji bi zamenio dosadašnja 42 režima isplate penzija, ocenjujući da će mnogi penzioneri biti finansijski oštećeni novim sistemom.

Javni prevoz je danas i dalje poremećen, šestog dana štrajka. Mnoge škole su zatvorene dok su predstavnici sindikata blokirali nekoliko rafinerija. Prvog dana štrajka i protesta 5. decembra širom Francuske je izašlo više 800.000 ljudi.