Britanija će primati samo visokokvalifikovane strance, ostale ako zatreba

Svet 08. dec. 201911:50 > 11:52
Podeli:
Izvor: Reuters/Peter Nicholls

Britanski premijer Boris Džonson predstavio je plan o migracijama koji bi trebalo da stupi na snagu posle "Bregzita", a čiji je cilj smanjivanje broja nekvalifikovanih migranata.

Plan podržava prijem visokokvalifikovanih stranaca, ali ograničava broj niže obrazovanih migranata. Britanski ministar unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da će ovaj plan smanjiti migracije i da će biti uspostavljen pošteniji sistem koji će da privuče najpametnije i najbolje ljude iz celog sveta.

„Referendum o napuštanju EU bilo je glasanje za vraćanje kontrole nad našim granicama. To je upravo ono što će Vlada konzervativaca učiniti i to tako što ćemo okončati Bregzit i slobodu kretanja“, rekla je Patelova i dodala da će migracije konačno biti pod „demokratskom kontrolom“.

Plan je sačinjen po ugledu na australijski sistem bodova kako bi ekonomija države bila efikasnija, pišu britanski mediji. Planira se uvođenje sistema bodovanja po različitim osnovama i kriterijumima, koji migrante svrstava u tri kategorije.

Prvu takozvanu brzu kategoriju činili bi preduzetnici, investitori, visokokvalifikovani radnici koji su već prihvaćeni ili afirmisani u tom pogledu. U ovoj kategoriji neće biti nikakvih limita po pitanju dozvoljenog broja migranata koji mogu da uđu u zemlju.

Drugu kategoriju činili bi kvalifikovani medicinski radnici kao što su lekari i različito medicinsko osoblje koje dolazi u Britaniju na poziv poslodavca. U ovoj kategoriji proces izdavanja vize biće ubrzan uz smanjenu taksu.

Treća kategorija obuhvata nižekvalifikovane ili nekvalifikovane radnike koji bi imali dozvolu ulaska samo u slučaju da na britanskom tržištu rada dođe do manjka tih kadrova. U te radnike, na primer, spadaju sezonski radnici u poljoprivredi. Za njih će sve vize biti vremenski ograničene, a migranti će morati da plaćaju zdravstvenu naknadu za svaku godinu svoje vize, osim ako u međuvremenu ne reše svoj status.

Ovaj plan, koji će biti usvojen tek posle 2022. godine predviđa i usvajanje formalnog programa razmene sa vladama Australije i Kanada u smislu podele najboljih praksi ovih zemalja.

Predviđeno je i osnivanje supervizorskog tela, odnosno savetodavne komisije za migracije, koja će podnositi izveštaj na godišnjem nivou sa predlozima za smanjenje ukupne migracije i jačanje produktivnosti zemlje.

Džonson je u više navrata govorio o nezakonitoj i nekontrolisanoj migraciji, insistirajući da migranti u Britaniji moraju da nauče engleski jezik.