Peking oštro osudio predlog zakona Predstavničkog doma SAD o Ujgurima

Svet 04. dec 201907:47 > 07:49
Izvor: REUTERS/ Leah Millis

Peking je oštro osudio predlog zakona usvojen u Predstavničkom domu Kongresa SAD, a kojim se poziva na uvođenje sankcija protiv kineskih zvaničnika zbog politike interniranja ujgurskih muslimana.

Predlog zakona „proizvoljno kleveti napore Kine u suzbijanju terorizma“ u severozapadnoj oblasti Sinđijang, koja je dugo na meti napada, navodi se u saopštenju portparolke kineskog ministarstva spoljnih poslova, Hue Čunjing.

Američki Predstavnički dom usvojio je zakon u kojem se osuđuje „proizvoljni pritvor, mučenje i maltretiranje“ ujgurskih muslimana u Kini.

Predlog zakona treba da bude usvojen u Senatu i da ga odobri predsednik SAD.

Kineske vlasti tvrde da u kampovima, koje oni nazivaju centrima za obuku, Ujguri i drugi pripadnici uglavnom muslimanskih manjinskih zajednica dobijaju obuku se iskoreni siromaštvo u Sinđijangu. Ujguri su zatvoreni i u cilju borbe protiv, kako navode kineske vlasti, verskog ekstremizma.

Ujguri su turkijski narod koji većinski živi u Kini. Ova zajednica muslimanske veroispovesti tvrdi da je u Kini izložena represiji. U više navrata optuživani su za terorističke napade.