Ko su "sardine": Posle Bolonje i Firence, hiljade protiv Salvinija i u Milanu

Svet 01. dec 201920:29 > 20:40
Podeli:
Izvor: Reuters/Guglielmo Mangiapane

Hiljade građana okupilo se u Milanu na protestu protiv politike italijanskog desničarskog lidera Matea Salvinija, samo dan nakog sličnog velikog skupa u Firenci. Ovaj pokret u javnosti se naziva i "najopasnijim neprijateljem Salvinija". Skupovi u organizaciji "sardina" danas su održani u još nekoliko gradova, a proteklih dana širom Italije.

Uprkos kiši, trg u Milanu koji su organizatori odabrali za ovaj skup bio je premali za sve one koje su se okupili, pa je pola sata uoči početka događaj pomeren na veći trg Duomo.

Građani su nosili transparente u obliku sardina, bez ikakvih obeležja politilkih stranaka. Na skupu u Milanu građanima se obratio i novinar i pisac Roberto Savijano, koga su demonstranti burno pozdravili aplauzima uzvikujući njegovo ime.

„Ovo ne sme da bude samo skup protiv, već i skup za odbranu prava – sardine sprečavaju eroziju demokratije“, rekao je Savijano, pozdravljajući okupljene građane. “Lepota ovoga skupa je i u tome što nema lidera, okupila se Italija koja želi da razgovara, mnogo je mladih, mnogo je ljudi raznih generacija koji žele da krenu novim pravcem”, kazao je on.

Ovaj pokret nastao je kao ideja četvoro mladih iz Bolonje, grada u kojem je Salvini za sredinu novembra bio najavio skup podrške kandidatkinji svoje desničarke Lige za sever na regionalnim izborima.

Kao odgovor na taj desničarski skup, grupa četvoro tridesetogodišnjaka pozvala je preko fejsbuka građane Bolonje da se 14. novembra okupe na glavnom trgu na protestu pod nazivom “6.000 sardina”. Namera im je bila da napune trg “kao sardine” i da ih bude za jedan više nego onih koji će podržati Salvinija, jer trg prima oko 5.7000 ljudi, ali, na iznenađenje svih, pozivu se odazvalo oko 15.000 ljudi.

Nazivom “sardine” organizatori su hteli da poruče, kako su naveli, da su građani jaki kada se u velikom broju udruže i kada su solidarni, i da se tako mogu odupreti populizmu, lažima i mržnji. Na skupovima su zabranjeni transparenti koji bi bili znak podrške bilo kojoj partiji ili koji bi imali političke porole, a dozvoljeni su samo crteži sa sardinima.

Izvor : Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

„Niko od nas nije očekivao ovakav odziv i bili smo srećni kada smo videli da populizam Salvinija ipak nije zarazio baš sve“, rekli su organizatori posle prvih uspeha.

Ovaj pokret zadobio je jako brzo veliku podršku među brojnim građanima, pa su ubrzo organizovani skupovi i u drugim gradovima. Na društvenim mrežama veliki broj Italijana sa heštegom #sardine deli fotografije sa skupova, sa transparentima ili crtežima sardina. Pokret su podržale i neke javne ličnosti, a mediji opširno izveštavaju o skupovima.

Nakon uspeha prvog skupa u Bolonji, održani su protesti i u Modeni, Riminiju, Firenci, a zakazani su uskoro i protesti u Torinu, Napulju i Rimu. Istraživanja pokazuju da 40 odsto Italijana smatra “sardine” najopasnijim neprijateljem Salvinija, više nego bilo koju političku stranku.

„Očekujemo da svi oni koji dele naše stavove dođu na skupove i pokažu da ih ima. I da su došli da pokažu da su umorni od govora mržnje i populizma. Na nasilje se odgovara nenasiljem. Mi nismo antipolitični, jer je i ovo što činimo već politički izraz, ali to ne znači da se identifikujemo sa bilo kojom strankom. Ono što svi dobro znamo je za šta ne glasamo“, istakli su pokretači „sardina“.