U Izraelu se očekuje politička borba nakon optužnice protiv Netanjahua

Svet 22. nov 201913:34 > 13:36
Podeli:
Izvor: Reuters/Abir Sultan

Optužnica za korupciju protiv premijera Izraela Benjamina Netanjahua će po svoj prilici zaoštriti borbu izmedju političara u vreme kada je politički sistem u zastoju posle dve runde parlamentarnih izbora nakon kojih nije obrazovana vlada.

Izraelski komentatori navode danas da bi te ozbiljne optužbe protiv Netanjahua, lidera konzervativnog Likuda, mogle biti i test lojalnosti njegovih desničarskih saveznika.

Sada se čini da nema više nade za osnivanje vlade nacionalnog jedinstva i da će se ponovo glasati u martu, treći put za manje od godinu dana.

POVEZANE VESTI

Po izraelskom zakonu, premijer nije obavezan da podnese ostavku ali će se suočiti sa jakim pritiskom da to učini i neizvesno je da li političar protiv koga je podignuta optužnica može da dobije mandat da obrazuje vladu.

Netanjahuu već dva puta, posle aprilskih i septembarskih izbora, nije uspeo da obrazuje parlamentarnu većinu sa 61 od ukupno 120 poslanika u parlamentu, Knesetu.

On je u gnevnom govoru kasno sinoć kritikovao istražitelje i zarekao se da će se boriti suočen sa, kako je rekao, „pokušajem udara“.

„To neće biti izbori, biće to gradjanski rat bez oružja“, napisao je kolumnista Amit Segal u Jediot ahronotu, dodavši da mnogi birači veruju u ono što je Netanjahu juče rekao ali da to nije ni blizu dovoljno za pobedu.

Komentator Sima Kadmom je u istom listu uporedio Netanjaha sa rimskim imperatorom Neronom, rekavši „da će on stajati i gledati kako zemlja gori“.

Netanjahu je optužen za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja u tri korupcionaška slučaja. On poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje medije, sudove i policiju da su poveli „lov na veštice“ usmeren protiv njega.

Za sada nije jasno da li bilo koji član Netanjahuovog Likuda ima podršku ili volju da ga zameni.

Nekoliko sati pre objavljvanja optužnice, Netanjahuov rival u Likudu Gideon Saar rekao je da bi partijske izbore trebalo održati pre budućih parlamentarnih izbora i da će se on nadmetati.

Medjutim, ima i drugih vodećih članova stranke i nejasno je da li iko od njih može da dobije dovoljnu podršku da svrgne dugogodišnjeg lidera.

Neki članovi Likuda su izrazili podršku Netanjahuu nakon objavljivanja optužnice ali je večina ćutala.

„Ako bi vrhovni tužilac zaista objavio da Netanjahu više ne može da obrazuje vladu da li će (članovi Likuda) otvoreno ustati i raditi na obrazovanju alternativne vlade. Da bi se to desilo trebalo bi da sednu zajedno u jednu sobu i veruju jedan drugom što se nije desilo u poslednjoj deceniji“, napisao je Segal.

On je dodao da velika pretnja Netanjahuu, medjutim, sada dolazi iznutra.