Podignuta optužnica protiv Netanjahua za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja

Svet 21. nov 201919:40 > 19:41
Podeli:
Izvor: Sebastian Scheiner/Pool via REUTERS

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit zvanično je optužio premijera Izraela Benjamina Netanjahua za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja u tri korupcionaška slučaja.

To je prvi put u istoriji jevrejske države da je aktuelni premijer optužen za mito, navode izraelski mediji.

Još početkom oktobra održano je četvorodnevno saslušanje sa Netanjahuovim advokatima nakon čega su usledile sedmice intenzivnih diskusija u kancelarijama vrhovnog tužioca.

Netanjahu je sve vreme poricao da je bilo šta loše učinio i da je žrtva “lova na veštice” koji su organizovali mediji i policija.

Takozvani slučaj 4000 smatra se najozbiljnijim i tiče se navodnog dogovora o mitu izmedju Netanjahua i biznismena Šaula Eloviča koji kontroliše telekomunikacioni gigant Bezek i novinski sajt te kompanije.

Netanjahu je, prema optužnici, kao ministar komunikacija uticao na donošenje propisa od kojih je taj biznismen imao koristi u visini od 500 miliona dolara.

U zamenu za to Netanjahu i njegova supruga Sara su tražili da se o njima povoljno izveštava na novinskom sajtu Vala te kompanije.

Druga dva slučaja 1000 i 2000 tiču se skupih poklona, cigara i boca šampanjca, koje je Netanjahu dobijao od bogatih biznismena i dogovora sa izdavačem tiražnog lista da takodje povoljno izveštava o Netanjahuu u zamenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika.

Vrhovni tužilac će se kasnije večeras obratiti novinarima.

To se dogadja u vreme političkog zastoja nakon dve runde parlamentarnih izbora ove godine posle kojih mandatari nisu uspeli da obrazuju vladu.

Optužbe prete dugotrajnoj Netanjahuovoj vlasti mada po zakonu ne mora da podnese ostavku dok se vodi postupak protiv njega.

On će, medjutim, biti pod političkom pritiskom da to učini.

Tužilac: Odluka nije bila laka

Vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit izjavio je da je odluka o optužnici protiv premijera Izraela doneta teškog srca i da je zasnovana samo na profesionalnim obzirima.

Obraćajući se novinarima on je odbacio sugestije da je politički motivisana.

Takodje je gnevno kritikovao kampanje pritiska Netanjahuovih pristalica i neprijatelja da utiču na odluku koja je doneta posle čitavih meseci razmatranja.

Istraga je trajala tri godine i dovela je do zvanične optužbe za prevaru, zloupotrebu poverenja i primanje mita u tri različita skandala.

To je prvi put da je jedan izraelski premijer na funkciji optužen za krivično delo.