Nemački mediji: Ubistvo fon Vajzekerovog sina osveta za Vijetnamski rat

Svet 20. nov. 201918:04 > 18:12
Podeli:
Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Osoba koja je u Berlinu usmrtila Frica fon Vajzekera, sina bivšeg nemačkog predsednika Ričarda fon Vajzekera, psihički je bolesna i pati od manije proganjanja, a nemački mediji su javili da je ubistvo osveta za navodnu umešanost porodice fon Vajzeker u Vijetnamski rat.

POVEZANE VESTI

„Počinilac je svoje delo obrazložio činjenicom da je otac ubijenog, bivši nemački predsednik Ričard fon Vajzeker, u šezdesetima bio direktor hemijskog koncerna Behringer Ingelhajm i time odgovoran za to što je ova firma SAD prodavala bojne otrove koji su upotrebljavani u Vijetnamskom ratu“, javlja Špigel Online.

S obzirom na to da Ričard fon Vajzeker više nije živ, kao žrtva je izabran njegov sin, lekar Fric, objasnio je ubica (57), koji je poslat u zatvorenu psihijatrijsku kliniku. Posle ispitivanja muškarac iz savezne pokrajine Porajnje-Falačka je upućen u zatvorenu psihijatrijsku kliniku. On je objasnio da je preko interneta saznao za predavanje šefa internog odeljenja Frica fon Vajzeker u utorak uveče u berlinskoj klinici Šlospark i pošto je kupio nož, seo je u voz i uputio se u Berlin gde je tokom predavanja napao fon Vajzekera i usmrtio ga ubodima u vrat.

Navodno, napadač je policijski oficir koji je privatno prisustvovao predavanju. Dvadesetak ljudi je slušalo predavanje u psihijatrijskom delu bolnice, a njih nekoliko je zadržalo osumnjičenog i predalo ga policiji. Tom prilikom je teže povređen i jedan policajac koji se slučajno našao u publici i koji je pokušao da spreči napadača, prenosi Index.hr.

Ričard fon Vajzeker bio je jedan od najomiljenijih nemačkih političara, između ostalog i zbog zalaganja za nemačko suočavanje s prošlošću. Funkciju predsednika Nemačke obavljao je od 1984. do 1994. godine. Pre toga je bio gradonačelnik Zapadnog Berlina.